Subota, 27. Aprila 2024.
Puls Grada

Čuvajmo naše pismo: Održano predavanje „Sačuvajmo srpski jezik i ćirilicu“

Povodom obilježavanja krsne slave grada, Spasovdana, u Kulturnom centru Banski dvor održano je predavanje „Sačuvajmo srpski jezik i ćirilicu – simbole identiteta“, uglednog lingviste, člana Odbora za standardizaciju srpskoga jezika, prof. dr Miloša Kovačevića.

Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik, Draško Stanivuković, koji je iskoristio priliku da profesoru Kovačeviću zahvali na sjajnom predavnju, poručivši da je njegov govor bila velika inspiracija za sve prisutne.

Naglasio je kako svi zajedno na očuvanjeu našeg pisma – ćirilice – moramo da radimo.

-Kada neko želi nekome da naudi, gledaju koja im je to tačka najbolija, šta je to što je najbitnije. Upravo tako su i naši neprijatelji kroz vijekove radili nama sa pismom i jezikom. Zato nam je ćirilica toliko često i bila napadana, jer ćirilica, naše pismo, uz vjeru i jezik je naš tronožac. Ne može narod da se osloni na taj tronožac, ako nedostaje jedan od ovih oslonaca – rekao je on.

Poručio je kako na tom očuvanju svi zajedno moramo da radimo.

-Narod je okupiran brzinom života. Naša je dužnost da uradimo ono što možemo. Kao što se lišće vraća svom korijenu, tako i mi treba da se vraćamo našim korijenima – našem pismu, našoj vjeri. Jer ako to ne radimo, ne možemo da idemo u budućnosti. Moje pitanje ka vama jeste – šta mi to možemo zajedno da uradimo? Ja insistiram na ćirilici – kazao je on.

Ističe kako svijest ipak moramo da mijenjamo, dodajući kako je ubjeđen da će naredni put ovaj događaj biti još masovniji.

-Vladika Nikolaj Velimirović je rekao da je narod jedna stijena, a da je svako od nas jedan kamen, koji treba da klešemo i tešemo. Ako bi svako od nas to radio, narod i zemlja bi bili savršeni. Ovo je ujedno i poziv za budženje svih nas, to je put kojim treba da idemo. Moramo drugima pokušati da budemo putokaz – istakao je gradonačelnik.

Predavanjem čuvenog lingviste, Banja Luka je ujedno obilježila i  Dan slovenske pismenosti i kulture Svetih Ćirila i Metodija.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech