Petak, 19. Aprila 2024.
Preduzetništvo

Spark: Business knjiga koja ne počiva na egu

What if you could be yourself at work? What if you could be happy at work? What if you could be fulfilled at work? Pitanja su ovo koja postavlja nova nekovencionalna business knjiga na tržištu “Spark: 24 Concepts to Ignite, Unstick or Supercharge Your Work Life”. U prodaju je stigla 11. svibnja, a namijenjena je svima onima koji ne nalaze svrhu u prenapuhanim tvrtkama, onima koji ne vole održavati sastanke “sastanaka radi”, kao i onima koji žele živjeti svaki dan kao da im je posljednji.

U kulturi ega, koja naročito prožima suvremenu poslovnu scenu, pravo je osvježenje pronaći profesionalno štivo – business knjigu – koja uopće ne počiva na egu. Autori Sparka, Chris Mettler i Jon Yarian, u knjizi ne govore o sebi. Ovdje nećete pronaći poglavlje “Evo kako sam izgradio svoju tvrtku i postigao nevjerojatan uspjeh”, iako su autori knjige inače nevjerojatno uspješni. Jedan recenzent zaključuje to s dobrom porukom: najskromniji ljudi obično imaju najvrjednije stvari za reći.

Spark knjiga

Ova nas knjiga potiče da zapamtimo da uspjeh nije samo osobna korist, već i vraćanje svijetu u cjelini. Chris i Jon bacaju svjetlo na to kako prihvaćanje ove perspektive može otvoriti bezgranične mogućnosti za osobni i profesionalni rast. Spark pruža prijateljsko štivo koje potiče na razmišljanje o tome što pokreće pojedince, timove i organizacije da napreduju i kako čitatelji mogu iskoristiti to znanje za pokretanje i usmjeravanje vlastite karijere.

Pritom se ne radi o step-by-step vodiču za izgradnju carstva koji pretendira da ima sve odgovore za stvaranje najboljih svjetskih tvrtki; poanta je da prestanemo biti dio inertne mase, da prevladamo izazove u svojoj karijeri i da perspektivu “dobivanja” nečega u poslu, za koju kažu da je samoograničavajuća, zamijenimo onom “davanja” – ljudima koji nas okružuju u poslu, ali i sebi.

Knjiga je organizirana u tri dijela, od kojih svaki sadrži osam poglavlja:

Prva razina: Ideje na kojima radite sa sobom (individualno)

Druga razina: Ideje na kojima radite s nekim drugim (međuljudski)

Treća razina: Ideje na kojima radite unutar grupa (organizacijski)

24 koncepta opisana u knjizi uobičajena su u tvrtkama rizičnog kapitala, ali još nisu dospjela na šire tržište. Autori smatraju da bi ove ideje trebale biti dostupnije profesionalcima u svim industrijama, i u svim fazama njihove karijere. Umjesto davanja strogo propisanih savjeta, čitatelji će biti potaknuti razmišljati o širim konceptima, u kontekstu vlastitih iskustava, karijera i ciljeva.

Svako poglavlje uvodi pojam i daje specijaliziranu definiciju koja izaziva čitatelja da drugačije razmišlja o pojmu; te nudi razmišljanja i smjernice o tome kako ideju provesti u praksu. Oni koji su pročitali Spark ističu da je knjiga dobro organizirana, s kratkim poglavljima koja se mogu čitati bilo kojim redoslijedom. Sve je u knjizi neočekivano, i to u kontekstu da mislite da znate pojmove o kojima pišu, ali autori vas izazivaju na svakom koraku i navode vas da razmišljate drugačije o poznatim konceptima. Spark se dakle ne mora čitati od korice do korice, već možete odabrati samo jednu ideju, razmišljati o njoj neko vrijeme, primijeniti je i isprobati, a zatim prijeći na sljedeću. “To je poslovna knjiga za ljude koji ne vole čitati poslovne knjige”, kažu recenzenti.

Tko su autori?

Chris Mettler je osnivač i predsjednik Sovereigna, marketinške i tehnološke firme u kojoj vodi strategiju i poslovni razvoj. Prethodno je osnovao platformu za usporedbu kreditnih kartica pod nazivom CompareCards, a također je bio suosnivač SnapCapa, tvrtke koja povezuje mala poduzeća s netradicionalnim zajmodavcima.

Jon Yarian je pisac, govornik i serijski poduzetnik, koji je k tome i viši potpredsjednik za operacije i strategiju u Sovereignu. Suosnivač je Outlinea, nagrađivanog studija za razvoj brendova. Prethodno je osnovao konzultantsku tvrtku za strateško komuniciranje i radio u press službi na Capitol Hillu.

-manager.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech