Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Puls Grada

Počinje „Kozara etno“ festival

Sve je spremno za Festival „Kozara etno 2023“, koji će od danas pa sve do 2. jula kroz spoj tradicije, običaja i folklora unijeti pravu čaroliju u naš grad.

Uz tradicionalnu muziku, igre i takmičenja, duh tradicije Kozare i Potkozarja, ali i Meksika, Srbije, Kube i Turske zasigurno će doprinijeti jedinstvenoj atmosferi ovogodišnjeg Festivala.

Inače, Festival „Kozara etno“ je prepoznatljiv po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju. Ove godine to je običaj paljenje lila.

Kako su naveli organizatori KUD „Piskavica“ i Turistička organizacija grada Banje Luke, ovim tradicionalnim petrovdanskim običajem, priziva se dobro zdravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu, a običaju se najviše raduju najmlađi koji s nestrpljenjem čekaju veče, paljenje lila, igru i smijeh sa drugarima i drugaricama. Više o običaju paljenja lila možete vidjeti i čuti 30. juna u Piskavici, gdje će biti otvaranje festivala Kozara etno 2023.

-Kao član CIOFF sekcije za BiH, festival „Kozara etno“ je posvećen očuvanju kulturnog nasljeđa sa područja Kozare i Potkozarja. Kroz dosadašnjih 17 festivalskih izdanja nastupilo je oko 7.000 učesnika iz 30 zemalja svijeta – naveli su organizatori.

Program pogledajte NA WEB STRANICI GRADA BANJA LUKA.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech