Četvrtak, 22. Februara 2024.
Dom & Enterijer

Ovi uređaji troše struju i kad nisu uključeni

Čak i kada ne rade, ovi uređaji mogu da povećaju račune za električnu energiju. Ovi uređaji troše struju i kad nisu uključeni!

Kako bi uštedeli eletričnu energiju, ljudi sve češće isključuju svetla i uređaje kad god ih ne upotrebljavaju. To je odlična strategija jer nepotrebno ostavljanje uređaja uključenima rasipa struju uzalud i može da poveća treškove.

Međutim, isključivanje uređaja nije uvek dovoljno – mnogi uređaji crpe struju i dok su isključeni ukoliko je uključeno napajanje.

Ovi uređaji troše struju i kad nisu uključeni:

Televizor

Ako imate moderan televizor s LED osveteljenjem, trošićete mnogo manje električne energije nego ukoliko koristite starinski aparat. Ipak, čak i kada ga isključive sve dok je uključen u struju, ovakav televizor nastavlja da je troši, pa je mudro izvući kabl ako ga ne upotrebljavate.

Računari

Ako ostavite kompjuter uključen u struju preko noći, on nastavlja da troši električnu energiju čak i kada je ekran crn i računar neaktvan.

Telefon

Baterije mobilnih telefona često punimo tokom noći, što je loša ideja. Ona će verovatno biti napunjena za sat do dva i potom će tokom noći nastaviti da crpi struju iako više za tim nema potrebe.

Aparati za kafu i mikrotalasne pećnice

Iako ne troše mnogo struje, ovi uređaji koriste električnu energiju za digitalne ekrane čak i kada se ne upotrebljavaju.

Tradicionalne lampe

Ako imate uključenu lampu, ona crpi dodatnu energiju i u vreme kada je svetlo isključeno. Zato, ako vam više nije potrebna lampa, obavezno izvucite kabl i računi će vam biti niži.

Izvor: Prva

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech