Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Auto Moto & Hi Tech Putovanja & Zanimljivosti

ChatGPT na udaru: Vladina agencija u SAD pokreće istragu o kreatoru četbota

Američka organizacija za zaštitu konkurencije pokrenula je istragu o kreatoru četbota ChatGPT sa veštačkom inteligencijom (AI).

Federalna trgovinska komisija (FTC) započela je ispitivanje tvorca ChatGPT-a, OpenAI, u želji da otkrije koja su pravila o privatnosti podataka kompanije i koje korake treba preduzeti da spreči svoju pametnu tehnologiju da daje pogrešne informacije.

Ispitaće se da li je ChatGPT naneo bilo kakvu štetu odgovaranjem lažnim informacijama na pitanja korisnika.

Regulator konkurencije je pisao OpenAI tražeći detaljne informacije o njegovom poslovanju, uključujući pravila privatnosti, propise o bezbednosti podataka, procese i AI tehnologiju.

Portparol FTC-a nije dao nikakav komentar na ovu vest, koja je najpre objavljena u The Washington Post-u.

Prema pismu FTC-a, objavljenom na ovom američkom portalu, OpenAI je bio pod istragom zbog sumnje da se „uključio u nepoštene ili obmanjujuće prakse privatnosti ili bezbednosti podataka“ ili prakse koje štete korisnicima.

Osnivač kompanije, Sem Altman, rekao je da će sarađivati sa istražnim zvaničnicima, ali je izrazio razočaranje zbog otvaranja slučaja, te kako je to saznao putem curenja informacija u medijima.

U tvitu koji je objavio, Altman je rekao da taj potez „neće pomoći u izgradnji poverenja“, ali je dodao da će kompanija sarađivati sa FTC-om.

„Za nas je veoma važno da je naša tehnologija bezbedna i pro-potrošačka, i uvereni smo da poštujemo zakon“, rekao je on. „Štitimo privatnost korisnika i dizajniramo naše sisteme da uče o svetu, a ne o privatnim licima.

Istraga FTC-a nije jedini pravni izazov sa kojim se OpenAI suočava.

 

Komičarka Sara Silverman i još dvoje autora pokrenuli su sudski postupak protiv kompanije, kao i vlasnika Facebook-a i Mete, tvrdeći da su prekršili autorska prava.

Oni kažu da su sistemi veštačke inteligencije kompanija bili nelegalno „obučeni“ skupovima podataka koji sadrže ilegalne kopije njihovih radova.

-Izvor tekst i foto: bizlife.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech