Četvrtak, 29. Februara 2024.
Kultura & Obrazovanje Kutak za roditelje

5 vještina koje bi trebali naučiti dijete prije polaska u školu

Prvi dan škole može predstavljati mali stres, ne samo za prvake koji su u glavnoj ulozi već i za roditelje koji žele da sve protekne u redu.

Ako vaše dijete prvi put kreće u školu u septembru, vjerovatno se osjećate malo nervozno i uzbuđeno zbog njega.

Roditeljima može biti teško da tačno znaju kako je djecu najbolje pripremiti za prvi čas – da li treba da ih naučite da čitaju, pišu i broje prije nego što počnu sa časovima? Ili su neke druge vještine, na koje niste ni pomislili, važnije?

Ovdje se ne radi toliko o sposobnosti čitanja ili pisanja, već više o životnim vještinama koje će im koristiti na času.

„Ne postoje zvanične smjernice koje pokrivaju šta djeca treba da znaju da urade prije nego što uđu u učionicu, ali postoji nekoliko ključnih vještina koje će pomoći vašoj djeci da započnu svoje školovanje“, kaže stručnjak za brigu o deci Laura House, koja je ujedno i edukator.

I pre nego što se zabrinete, to ne znači da morate da uđete u nastavni plan i program sa svojim djetetom prije njegovog prvog dana u školi.

Klinički psiholog Marta Deiros Kolado rekla je u nedavnoj objavi na Instagramu da je roditelji često pitaju kako da počnu da uče decu da čitaju, pišu i računaju pre polaska u školu.

„Istina je da su ove akademske veštine ono čemu služe nastavnici u školi, tako da ih možete izbaciti sa svoje liste obaveza prije polaska u školu“, rekla je ona.

Umjesto toga, roditelji bi trebalo da podrže svoje dijete da izgradi vještine koje će im pomoći da se osjećaju samopouzdano i kompetentno u školi, predložila je ona. Pa, šta bi to moglo biti?

1. Razgovor

Razgovor, jezik, komunikacija i razumjevanje su u osnovi svega u prvim godinama, sugeriše House, dodajući da će djeca koja su u to uvjerena lakše pristupiti nastavnom planu i programu, kao i da komuniciraju sa nastavnicima i vršnjacima u učionici.

Kako im možete pomoći u ovome? Svakodnevno razgovarajte sa svojim mališanima. Postavljajte pitanja, navedite ih da vam ispričaju šta sviraju, pjevajte sa njima – sve se to sabira.

2. Nezavisnost

Stručnjak za brigu o djeci sugeriše da je jedna od najvrednijih stvari koju roditelji mogu da urade da pripreme svoju djecu za polazak jeste da im pomognu da neguju osjećaj nezavisnosti.

Naviknite ih da koriste pribor za jelo, uključujući nož za rezanje hrane i mazanje putera; objasnite im kako da se pravilno obrišu nakon odlaska u toalet i operu ruke; podstaknite ih da se sami obuku i obuju svoj kaput i cipele.

Na taj način će se osećati ugodnije da sami rade ove stvari kada su u školi.

3. Brojevi

Ne, ne brinite, ne morate da ih naučite tablicu množenja i deljenja.

House preporučuje da se deci pokaže kako se matematika pojavljuje u svakodnevnom životu, kako bi mogli da počnu da grade fascinaciju brojevima, oblicima, obrascima i mjerenjima.

Neki načini da to lako uradite uključuju: pečenje kolača i pomaganje im da odmere sastojke, sortiranje oblika ili ukazivanje na različite oblike kada ste napolju, i brojanje do 100 kada obavljate aktivnosti kao što je pranje zuba.

4. Koncentracija

„U učionici i na času može biti mnogo toga što malo dete treba da obradi. Od njih se očekuje da slušaju i prate uputstva, da mirno sede malo duže nego što su navikli, da prestanu da rade jednu stvar kada je vreme da pređu na drugu i da se kreću u novim društvenim odnosima i prijateljstvima sa vršnjacima“, kaže House.

To je prava promena brzine od slobode boravka kod kuće ili u dečjem vrtiću.

Dakle, oni moraju da razviju ‘veštine izvršne funkcije’ kako bi im pomogli da se nose sa ovim i da se ne osećaju preopterećeno, sugeriše ona.

Knjige sa nalepnicama, slagalice, knjige sa aktivnostima, bojenje – sve su to aktivnosti koje možete da radite kod kuće i koje im pomažu da razviju svoju pažnju i koncentraciju.

5. Igrajte se!

Deca su ipak deca. House kaže da je najbolja stvar koju možemo da uradimo da pripremimo decu za školu jeste da im pružimo mnogo prilika za bogatu, otvorenu igru.

„Ovo bi moglo uključivati provođenje puno vremena na otvorenom u vašem lokalnom parku ili šumi; dajući im karton ili glinu da vide šta mogu da naprave, pravljenje ‘napitaka’ od latica i vode, penjanje na drveće ili pravljenje jazbina”, zaključuje ona.

Autor: Naida Selak / hocu.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech