Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Kultura & Obrazovanje Kutak za roditelje

Početak školske godine: Za roditelje učenika koji budu imali neprimjereno ponašanje postajti će novčane kazne

Stravičan događaj iz Lukavca u kojem je trinaestogodišnji učenik pucao u školskom dvorištu, te pritom teško ranio nastavnika Osnovne škole Lukavac, pokrenuto je niz aktivnosti kojima je cilj ubuduće spriječiti ovakve i slične događaje.Naime, kako su tada objavili mediji, maloljetni učenik koji je počinio ovo nedjelo ranije je zbog prilično lošeg vladanja premješten iz jedne u drugu osnovnu školu. Učenik je, prema pisanju lokalnih medija, prethodno više puta prijetio da će pucati jer je prebačen iz druge škole.

Ovom događaju prethodio je događaj iz Srbije koji je odjeknuo u cijeloj regiji, a u kojem je također maloljetni učenik u sumanutom pohodu ubio devet osoba, među kojima osam učenika, svojih vršnjaka.

Sve ovo potaknulo je nadležne institucije u Bosni i Hercegovini na dodatni oprez, održani su sastanci s resornim ministarstvima, zatražena je pojačana prisutnost policijskih službenika u blizini škola širom Federacije BiH.

Tuzlanski kanton otišao je i korak dalje s inicijativom uvođenja novčanih kazni za roditelje djece, odnosno učenika problematičnog, devijantnog ponašanja. Naime, usvajanjem izmjena Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Skupštini TK već od ove godine pravila u školama bit će značajno drugKako stoji u spomenutom Zakonu o osnovnom obrazovanju, roditelji su dužni osigurati da se dijete tokom razdoblja trajanja obaveznog obrazovanja u školi pridržava načela i pravila utvrđenih u posebnom propisu kojim se uređuje kućni red u školi, a koji donosi ministar. Također, roditelji učenika obvezni su surađivati sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog ponašanja učenika u skladu s posebnim propisom koji donosi ministar, piše Večernji list BiH.

– Novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM kaznit će se za prekršaj roditelj ako ne osigura da se dijete tokom razdoblja trajanja obaveznog obrazovanja u školi pridržava načela i pravila utvrđenih u posebnom propisu kojim se uređuje kućni red u školi. Novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM kaznit će se za prekršaj roditelj koji ne sarađuje sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog ponašanja u skladu s posebnim propisom, stoji u izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju.

Svi se moraju uključiti

Novost je i ta da škola može imati odgovarajuću tehničku i fizičku zaštitu, a bliži propis o osiguranju i provođenju odgovarajuće tehničke i fizičke zaštite u školi donosi Vlada kantona. Kako je navedeno, razlog donošenja zakona potreba je stvaranja pravnih osnova za donošenje propisa kojima će se regulirati ponašanje učenika tokom školovanja te ponašanje roditelja vezano uz suradnju sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog asocijalnog ponašanja učenika, uz odgovarajuće kaznene odredbe, kao i potreba stvaranja osnova za osiguranje i provođenje odgovarajućeg tehničkog i fizičkog osiguranja u školi. Ista pravila vrijede i za srednje škole ovog kantona jer su isti članci izmjenama ugrađeni i u Zakon o srednjoškolskom obrazovanju.

– Izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TK-a koje su precizirale odgovornost roditelja kao takve smatramo prihvatljivim, ali su kao takve nedovoljne. Smatramo da se institucionalno više odgovornosti mora posvetiti u provođenju institucionalne zaštite sve djece u školama kao potencijalnih žrtava, nažalost, kao što se to dogodilo u školi u Lukavcu, kazala je Mirela Memić, zastupnica u Skupštini TK-a, piše Hayat.

Provedba samih odredbi zakona bit će, kako su naveli zastupnici, precizirana podzakonskim aktom koji će se također naći na dnevnom redu jedne od idućih sjednica Skupštine ovog kantona.

-skolski.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech