Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Auto Moto & Hi Tech Puls Grada

Evropska sedmica mobilnosti: Najmlađi se takmičili u vožnji bicikla

U okviru „Evropske sedmice mobilnosti“, na platou ispred novog sportskog kompleksa u Parku „Mladen Stojanović“ danas je održana obuka najmlađih učesnika u saobraćaju uz dodjelu prigodnih nagrada.

Riječ je o zajedničkoj aktivnosti Grada Banje Luke, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto – moto saveza Republike Srpske, koji je za one najspretnije obezbijedio prigodne nagrade.

Ovoj tradiocionalnoj aktivnosti prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika Mirna Savić-Banjac, koja je istakla da je bezbjednost u saobraćaju jedan je od prioriteta kojima Grad Banja Luka pridaje pažnju.

-Banja Luka zajedno sa Auto-moto savezom Republike Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja sprovodi niz aktivnosti s ciljem podizanja nivoa bezbjednosti u saobraćaju, ali i skretanja pažnje vozačima na najmlađe učesnike u saobraćaju – poručila je savjetnica gradonačelnika Mirna Savić-Banjac.

Dodala je da je Grad Banja Luka preduzeo i niz mjera na unapređenju i poboljšanju kvaliteta saobraćaja u našem gradu.

-Grad Banja Luka aktivno radi na razvoju urbane mobilnosti, poboljšava saobraćajnu infrastrukturu i sprovodi niz mjera koje imaju za cilj promjenu kulture saobraćaja kroz upotrebu bicikala i drugih alternativnih prevoznih sredstava – istakla je ona.

Kada je riječ o Evropskoj sedmici mobilnosti, ona je dodala da Grad redovno podržava ove aktivnosti, te podsjetila da će i ove godine Grad simbolično uručiti kartice za „BL bajk“, ali i dodijeliti parkinge za bicikle zajednicama etažnih vlasnika.

Predstavnica Auto-moto saveza Republike Srpske Jelica Lubura kazala je da Auto-moto savez zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Agencijom za bezbjednost saobraćaja, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i jedinicima lokalne samouprave već 20 godina tradicionalno sporovodi aktivnosti povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti.

-Aktivnosti započinjemo u Banjoj Luci, a potom nastavljamo i po drugim gradovima i opštinama širom Srpske. Ovogodišnja kampanja pod nazivom „Sačuvajmo energiju“ promoviše održive načine transporta i upotrebu alternativnih prevoznih sredstava – kazala je ona.

Dodala je da su danas djeca predškolskog i školskog uzrasta imala priliku da na postavljenim poligonima prođu praktičnu obuku o bezbjednom kretanju u saobraćaju, dok su djeca starijeg uzrasta imala priliku da se takmiče u vožnji bicikla na poligonu spretnosti i da osvoje vrijedne nagrade.

Nikola Torbica iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo što se u Banjoj Luci, ali i Republici Srpskoj tradicionalno obilježava Evropska sedmica mobilnosti.

-Osim što se u okviru kampanje promoviše održiva mobilnost, ipak je važno da se radi i na promociji bezbjednosti saobraćaja koja je ipak najvažnija ma kojim sredstvom da se krećete i učestvujete u saobraćaju – rekao je on.

Podsjećamo, Evropska sedmica mobilnosti traje od 16. do 22. septembra.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech