Četvrtak, 22. Februara 2024.
Putovanja & Zanimljivosti

Dosta počinje od mozga – šta se događa u mozgu kada se zaljubimo?

Kada se zaljubimo, doživljavamo snažna osećanja koja duboko utiču na naše živote. Iako romantika često pripisuje srcu ključnu ulogu u ljubavi, u stvarnosti sve počinje od mozga.

Prema relevantnim istraživanjima, muškarci obično brže izraze svoju ljubav u odnosu na žene. Muškarcima je potrebno u proseku 88 dana (oko tri meseca) da izjave ljubav, dok ženama treba u proseku 134 dana (četiri i po meseca).

Takođe, 39 odsto muškaraca izraziće “volim te” u prvih mesec dana, dok je odgovarajući procenat za žene samo 23 odsto.

Na početku veze, mozak proizvodi visoke nivoe hemikalije nazvane feniletilamin (PEA). Ova prirodna supstanca deluje kao amfetamin i izaziva osećaj “ludog zaljubljivanja“.

To je ono što stvara osećaj sreće, povećane energije i uzbuđenja na početku veze. Ljubav izaziva iste neurohemijske reakcije u mozgu kao i lekovi, jer poplavljuje centar za “nagrađivanje” u mozgu, izazivajući opštu euforiju.

Zaljubljenost takođe isključuje delove mozga koji regulišu društveno rasuđivanje i strah. Zbog toga, kada ste zaljubljeni, manje se brinete o tome šta drugi misle ili govore o vama, što može dovesti do javnog izražavanja ljubavi.

Kada se zaljubimo, takođe može doći do gubitka osećaja za vreme. Osećaj kao da je vreme proletelo često i jako je povezan s zaljubljenošću.

Neurotransmiter norepinefrin, zajedno s dopaminom i oksitocinom, stvara intenzivan osećaj ljubavi i uzbuđenja koji čini da vreme izgleda kao da brzo prolazi.

Sve ove promene u mozgu doprinose intenzivnom iskustvu zaljubljenosti, koje može dramatično uticati na naše emocionalno stanje i ponašanje u početnim fazama ljubavne veze.

Oksitocin takođe intenzivira osećaj povezanosti, no s druge strane može da oslabi sposobnost pamćenja. Dakle ako smo zaljubljeni, to je objašnjenje za svojevrsnu odsutnost duha i zaboravnost.

Izvor: 24sedam

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech