Subota, 18. Maja 2024.
Puls Grada

Nakon rekordnog oktobra izvjesno da će 2023. biti najtoplija u istoriji

Najnoviji podaci istraživača pokazuju da je “praktično sigurno” da će 2023. godina, u kojoj su zabilježeni smrtonosni toplotni talasi, poplave i požari, biti najtoplija ikada zabilježena.

Predviđanje je uslijedilo nakon “izuzetno” visokih oktobarskih temperatura, a tokom ovog mjeseca globalne prosječne temperature vazduha bile su za 0,4 stepeni veće od prethodnog maksimuma iz oktobra 2019, prema podacima službe EU za klimatske promjene “Kopernik”, prenosi BBC.

Oktobar je bio peti mjesec zaredom u kome su zabilježene rekordne temperature.

Јul je bio toliko topao da je možda bio najtopliji mjesec u posljednjih 120.000 godina, dok je prosječna septembarska temperatura oborila prethodni rekord za “nevjerovatnih” 0,5 stepeni Celzijusa, prema podacima Kopernika.

Oktobar nije bio tako neuobičajeno vruć kao septembar, ali je ipak oboren rekord u ovom mjesecu sa “izuzetnom” razlikom, navodi se u saopštenju službe EU za klimatske promjene.

Izvjesno je da će ova godina biti najtoplija ikada zabilježena, pošto je malo vjerovatno da će posljednja dva mjeseca 2023. preokrenuti trend, jer su se visoke temperature širom svijeta nastavile i u novembru.

Ekstremne globalne temperature će se vjerovatno nastaviti i 2024. godine, sopštili su istraživači, prenosi BBC.

RTRS

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech