Četvrtak, 23. Maja 2024.
Kultura & Obrazovanje

Stota premijera u Banjalučkom studentskom pozorištu: Predstava „Tvrđava“ pred publikom 10. novembra

Banjalučko studentsko pozorište izvešće premijeru predstave „Tvrđava“ 10. novembra u 20.30 časova u Podrum sceni u Gospodskoj ulici, što je jubilarna stota premijera ovog pozorišta. Riječ je o predstavi rađenoj prema motivima istoimenog romana Meše Selimovića, a u režiji Andrea Benalja iz Italije. Ulaz je besplatan, uz obeveznu rezervaciju karata.

-Radi se o koprodukcijskom projektu sa pozorištem ATELJEKUNKEON iz Bergama, a u kojem će premijerno banjalučkoj publici da predstave i trojica italijanskih glumaca: Vičenco Longareti, Mateo Mašuli, Andrea Benaljo. Projekat je spoj mladosti i iskustva, pa tako u predstavi će zajedno imati priliku da igraju Helena Stević koja je srednjoškolka i Stojanka Nišević koja je penzionerka. Pored gostiju iz Italije, kao glumci će da se pojave i studenti Univerziteta u Banjoj Luci Teodora Pajić i Srđan Erak – saopštili su iz ovog pozorišta.

Direktor BSP Sanja Vojvodić kazala je da je u istoriji Studentskog pozorišta nekoliko predstava bilo preketnica u razvoju tog teatra.

-Predstava „Djeca noći“ u režiji Bahrudina Avdagića je 1982. godine na „Festivalu amaterskih drama“ u Pucarevu Studentskom pozorištu donijela status amaterskog pozorišta. Druga predstava koju je bitno navesti je „Magbet“ u režiji Seadu Đulića čije je premije bila 17. novembra 1988. godine oodržana ovdje u Podrum sceni Studentskog pozorišta pri temperaturi od minus 20. Ova prva i jedina postavka Šekspira u Studentskom pozorištu rađena je prema prepjevu Kolje Mićevića, a Studentsko pozorište je usmjerila ka savremenom kretanju u dramskog stvaralaštvu, gdje su mnoge replike iz komada zamijenjene fizičkim radnjama. Glumci su publiku dočekivali na štulama,  a kritika je bila podijeljena. Treća predstava značajna po tome što u  njoj ravnopravno igraju i amateri i profesionalci je najdugovječnija predstave Studentskog pozorišta, a to je LAJF u kojoj najduže igraju glumice Radenka Ševa i Jelena Stojaković, a čijom je premijerom 3. marta 2010. godine uspostavljen redovni repertoar u Banjalučkom studetnskog pozorištu. Četvrta predstava sa amaterskih predszanom koju je bitno istaći je PLJAVI VEŠ autora Bogoljuba Đorđovića koja je osvojila najviše nagrada u istoriji, a svakako dvije najpoznatije su pobjede na festivalu FEDRA u Bugojnu i FESTIVALU OMLADINSKIH POZORIŠTA REPUBLIKE SRPSKE. Od profesionalnih predstava ističe se MLIJEKO u režiji Slobodana Perišića koja je osvojila SREBRNOG VITEZA na festivalu u Moskvi i trenutno najgledanija predstava u Bosni i Hercegovini „Milka i Neđo“ koje će do kraja ove godine imati 10.000 gledala, čime će postati najgledanija predstava u istoriji Studentskog pozorišta – kazala je Vojvodić.

Član Studentskog pozorišta Milica Petković rekla je da je pred nama završetak 47. sezone Studentskog pozorišta i nakon 100. premijere 17. decembra nas prvo očekuje MEĐUNARODNI DAN STUDENATA I SREDNJOŠKOLACA, kada će da dođu gosti iz Bugojna sa predstavom „Prodavnica budućnosti“. Za 18. novembra najavila je da će za EVROPSKU NOĆ POZORIŠTA biti izvedena kulta komedija BSP-a „Prljavi veš“.

-Do kraja godine biće premijerno izvedena još jedan predstava radnog naziva „SVI SMO MI GLUMCI“, a u njoj će da igraju članovi Studentskog pozorišta koji su prošli audiciju 2022. i 2023. godine i radili su pod mentorstvom reditelja Aleksandra Pejakovića. Planovi za budućnost su gostovanja na festivalima koji se održavaju u Južnoj Koreji, Kini i Japanu – navela je ona.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech