Četvrtak, 22. Februara 2024.
Puls Grada

Borba protiv korupcije u BiH mrtvo slovo na papiru

SARAJEVO – Institucije na nivou BiH uglavnom su do sada sjedjele skrštenih ruku kada je u pitanju borba protiv korupcije, jer je na tom polju urađeno malo, odnosno bolje reći nimalo. Nadležni tvrde da će konačno krenuti u rat protiv te pošasti koja je postala model ponašanja u ovoj zemlji.

Koliko je borba protiv korupcije u BiH, koja je ušla u sve pore društva, zanemarena pokazuje i to da se sastanci nadležnih za borbu protiv te pošasti održavaju rijetko. To priznaju i u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije iz koje su poručili da su nakon dužeg vremena održali dvodnevni sastanak sa tijelima za sprečavanje korupcije u BiH.

– Cilj sastanka je osim, međusobne razmjene informacija u vezi sa procesom profesionalizacije tijela, budućih izazova i razvoja strateškog okvira, bio i oživljavanje saradnje koja je proteklih godina bila na nezadovoljavajućem nivou – poručeno je iz te agencije.

Da je borba protiv korupcije u BiH zanemarena od strane nadležnih koji primaju platu za to priznaju i u nadležnoj parlamentarnoj komisiji na nivou BiH.

– Tek nedavno smo intenzivirali rad Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije. Uputili smo i dopis relevantnim institucijama, uključujući i agenciju na nivou BiH da nam dostave izvještaje o rezultatima dosadašnjeg rada. Borba protiv korupcije se tek sada budi, odnosno institucije počinju ažurnije raditi svoj posao – kazao je “Glasu Srpske” predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma Branislav Borenović.

Podaci sa terena, naglasio je Borenović, pokazuju da je korupcija duboko ukorijenjena u svakom segmentu društva u BiH.

– Počeli smo da radimo. Korupcija je, nažalost, postala model ponašanja u BiH. Insistiraćemo i zahtijevati od nadležnih kojih su zaduženi da se ova pošast u BiH počne iskorjenjivati i da rade posao za koji primaju platu. Pravosuđe bi, takođe, trebalo da preuzme adekvatniju ulogu, odnosno da slučajeve visoke korupcije i svakog drugog oblika procesuira na adekvatan i efikasan način – poručio je Borenović.

Ključni problem, navodi on, jeste to što u BiH postoji sindrom nezamjeranja ili nečinjenja kada je riječ o borbi protiv korupcije.

– Institucije se jednim dijelom i boje da išta rade u tom segmentu. Imam osjećaj kao da ih je strah da će doći do jednog vrha ledenog brijega kojim bi te iste institucije i ljude koji njima upravljaju mogla “zaboljeti” glava. Takav pristup trebalo bi što prije promijeniti i na tome ćemo insistirati – zaključio je Borenović.

I u najnovijem izvještaju Evropske komisije za BiH navedeno je da nadležni nisu postigli ama baš nikakav napredak u borbi protiv korupcije.

Priprema strategije

Na sastanku Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije koji je održan u Mostaru razgovarano je i o pripremi nacrta strategije borbe protiv korupcije za period od 2024. do 2028. godine.

Takođe, prezentovane su smjernice za primjenu kriterijuma kod dodjele novca organizacijama civilnog društva iz budžeta institucija BiH, kao i onlajn izrada planova integriteta i mogućnosti uspostavljanja registra rizika od korupcije u institucijama BiH.

Marijana Miljić Bjelovuk /Glas Srpske

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech