Četvrtak, 22. Februara 2024.
Preduzetništvo

BiH diže prag za ulazak u PDV sistem na 100.000 KM

Ako je suditi prema izjavama zvaničnika i odluci Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na današnjoj sjednici Doma naroda biće usvojene izmjene Zakona o PDV-u koje podrazumijevaju podizanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM.

Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH, rekao je da očekuje da Dom naroda parlamenta BiH usvoji izmjene Zakona o PDV-u i podigne prag za ulazak u PDV sistem, čime će više od 6.200 obveznika imati olakšicu.

“Najvažnije inicijative dostavili su stručnjaci i oni na koje se direktno odnose izmjene navedenog zakona”, kazao je Amidžić nakon sastanka sa predstavnicima Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

On je rekao i da, ukoliko u Domu naroda parlamenta BiH budu usvojene izmjene koje podrazumijevaju podizanje praga sa 50.000 na 100.000 KM, javni prihodi po tom osnovu biće umanjeni za oko 25 miliona KM.

“Od usvajanja zakona potrebno je osam dana da stupi na snagu. Nakon toga za sve ostale procedure zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, odnosno preregistracija obveznika, za šta će biti potrebno 30 dana”, kazao je Amidžić.

Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, rekao je da je za zanatlije veoma važno što će biti povišen prag za ulazak u sistem PDV-a, te da veoma dugo čekaju izmjene navedenog zakona, jer to znači više prostora za rad samih preduzetnika.

O izmjenama Zakona o PDV-u juče je bilo govora i na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je usvojila Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim se podiže prag za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena rada, robe i usluga.

Inače, od januara 2005. godine kada je usvojen prvi Zakon o porezu na dodatu vrijednost, prag za ulazak u PDV sistem je 50.000 KM i pored toga što je  u međuvremenu inflacija bila velika i što su gotovo sve zemlje u regionu pomjerale taj prag za ulazak u PDV sistem.

Podsjećanja radi, izmjene i dopune Zakona o PDV-u inicirali su Darko Babalj i Mladen Bosić, poslanici SDS-a, i te izmjene dobile su podršku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prvom čitanju, međutim, sve je “palo” na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i to iz razloga što SNSD nije glasao za to i nije bilo entitetske većine. Obrazloženje SNSD-a kasnije je bilo da u Parlamentarnoj skupštini BiH neće proći nijedan zakon dok god se ne usvoji zakon o ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva odlazak stranih sudija, međutim, kasnije je održana sjednice Kolegijuma Doma naroda koji su kao komisija postigli saglasnost na izmjene Zakona o PDV-u. Prema Poslovniku, ova saglasnost Kolegijuma praktično znači da zakon, iako nije usvojen u prvom čitanju, smatra se da je usvojen i već danas pred delegatima će se naći u drugom čitanju.

nezavisne.com

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech