Nedjelja, 19. Maja 2024.
Kultura & Obrazovanje Kutak za roditelje

Kako brzo i lako savladati gradivo? 10 savjeta za učenje koji stvarno pomažu

Svaki učenik ima drugačiji način učenja školskog gradiva, što bi značilo da neki najlakše uče kad čitaju, drugi kad čuju gradivo na satu i slično.
 
Nažalost, mnogi učenici ne znaju kako učiti – nisu naučili ili možda misle da uče na dobar način, a ustvari je stvar upravo suprotna. S obzirom na to, nije ni čudno što im u školi ide lošije nego onima koji su već usavršili način učenja.
Ipak, i za njih ima rješenja – izgleda da postoje najbolji načini učenja koji pomažu baš svim učenicima. Da, dobro si pročitao/la. Učenje se doslovno da ‘naučiti’, a evo i kako…
1. Napravi raspored učenja
Dobra organizacija važan je dio svakog učenja zbog čega bi bilo super da i ti za svako gradivo napraviš određeni plan (raspored) učenja. Jednom dnevno obavezno odvoji nekoliko sati vremena za učenje, čak i one dane kad ti se čini da za učenje nemaš apsolutno nikakve motivacije. Drži se propisanog rasporeda i s vremenom će ti svakodnevno i redovito učenje postati najnormalnija stvar.
2. Uči iz knjige, bilježnice i/ili skripte
Sad kad postoje iPadi, laptopi i svi ostali ‘pametni’ gadgeti, normalno je da sve veći broj učenika zaboravlja na učenje iz knjige, bilježnice ili klasične skripte. Ipak ih ne bi smio/la zaboraviti, a evo i zašto. Mnoga istraživanja dosad su pokazal da učenici i dalje bolje nauče kad uče iz knjige nego, recimo, iz dokumenta na računalu.
3. Pronađi vremena za odmor
Nakon učenja potrebno je dobro se odmoriti, posebno ako si taj dan učio/la nekoliko sati u komadu. Od pretjerivanja nećeš dobiti baš ništa, a i mnogo ćeš teže pamtiti gradivo ako učiš neispavan/a.
4. Koristi ‘post it’ papiriće
Ne samo da izgledaju totalno fora, ‘post it’ papirići navodno pomažu u učenju, pogotovo ako si vizualni tip učenika koji odlično pamti boje. Isto tako, zahvaljujući ‘post it’ papirićima možeš skratiti gradivo i tako učiti manje, ali učinkovitije. Osim toga, jako ih je lako nabaviti i nisu skupi.
5. Uči u grupama
Ako si auditivni tip, to znači da najbolje pamtiš ono što čuješ, a ne ono što pročitaš. S obzirom na to, za tebe je najbolje da učiš u manjim grupama s prijateljima iz razreda. Tako ćeš moći učiti naglas, a usput pitati frendove stvari koje u gradivu ne možeš skužiti. Win win!
6. Na nastavi uvijek vodi bilješke
Da, znamo da ti se to uvijek ne da, pogotovo ako imaš profačicu koja govori ‘sto na sat’. Ipak, mnogo ćeš lakše pamtiti, ali kasnije i naučiti nešto što ćeš otprije imati zapisano u svojoj bilježnici. Kad kreneš s učenjem, zapisane bilješke već će ti biti otprije poznate i tako će ti trebati kraće vrijeme da naučiš zadano gradivo.
7. Slušaj glazbu dok učiš
Ovdje ne mislimo na to da usred učenja najtežeg gradiva pojačaš radio na 100 posto i kreneš buditi susjede. Dokazano je da (tiha!) glazba potiče bolju koncentraciju i tako pomaže kod učenja.
8. Izradi mentalnu mapu
Sigurno si već čuo/la za pojam mentalna mapa. To je neka vrsta dijagrama koji prvenstveno sadrži ideje i poveznice jednog pojma, odnosno gradiva s drugim. Mentalna mapa omogućava svakom učeniku da lakše i brže poveže određene pojmove i lekcije.
9. Usredotoči se samo na učenje
Mobitel, laptop, iPad i/ili TV makni od sebe kad pokušavaš učiti. Iako je multitasking super, za vrijeme učenja bilo bi najbolje da te ništa sa strane ne ometa. Brže ćeš i lakše naučiti gradivo, a onda svejedno i dalje imati dovoljno vremena da se zabavljaš ostalim stvarima.
10. Odaberi pravo mjesto za učenje
Ako si možda jedan/na od onih učenika kojima smetaju zvukovi iz okoline, pronaći odgovarajuće mjesto ključno je da bi tvoje učenje prošlo uspješno. Pokušaj pronaći što mirnije mjesto za učenje, prostoriju gdje te nitko neće gnjaviti i odvlačiti ti pažnju. Ako kod kuće nemaš dovoljno mira, uvijek možeš učiti u knjižnici.

 

 

-dnevnik.hr

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech