Petak, 3. Maja 2024.
Preduzetništvo

Stvaranje produktivnog radnog okruženja generacije Z koji će uskoro postati nova radna snaga

Za najbolje iskorištavanje svih prednosti zaposlenika generacije Z koji će uskoro postati nova radna snaga, potrebno je razumjeti kako se njihove potrebe i prioriteti razlikuju od ostalih generacija. Oni su digitalno rođeni, globalno svjesni i fokusirani na ciljeve. Oni traže radno okruženje koje im omogućuje da budu kreativni, fleksibilni i povezani.

Zaposlenici danas ne žele samo veliku platu, oni žele biti sretni na poslu, a to znači da se žele osjećati kao da su važni i da posao koji rade pridonosi krajnjem cilju. Zadovoljstvo zaposlenika ključno je povezano s njihovim nivoom produktivnosti.

Pandemija COVID-19 natjerala je svijet da preispita kulturu rada, poradi na prihvatanju hibridnog rada i usvajanju pametnih podsticaja, poput četvorodnevnog radne sedmice. Neke od glavnih prednosti modela rada usmjerenih na zaposlenike su povećanje produktivnosti i zadržavanje i stjecanje pravih talenata za odgovarajuća radna mjesta.

Kako bi stvorili produktivno radno okruženje, firme se trebaju usredotočiti na razvijanje kulture koja je usmjerena na zaposlenike. To znači stvoriti okruženje u kojem se zaposlenici osjećaju cijenjeno i poštovano. Pružanje prilika za razvoj i napredovanje će pomoći zaposlenicima da se osjećaju smisleno i da imaju osjećaj napredovanja u svojoj karijeri. Posvećenost ravnoteži između poslovnog i privatnog života znači pružanje zaposlenicima vremena i resursa koji im trebaju da bi uskladili svoj posao sa svojim privatnim životom i ciljevima.

mreza-mira.net / hocu.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech