Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Kultura & Obrazovanje

Kako slušanje muzike pomaže pri učenju i radu?

Slušanje muzike opušta, donosi užitak i popravlja raspoloženje, ali i pomaže koncentraciji, te olakšava učenje i rad.

Nauka podupire tezu da bi muzika trebala biti sastavni dio rada i učenja, posebice ako se radi o studiranju ili radu od kuće. U jednom istraživanju iz 1994. godine navodi se da slušanje muzike prilikom izvršenja repetitivnih zadataka pomaže ljudima da brže, tačnije i uz više zabave obave svoje dužnosti. Navodi se i da je muzika koja nam je poznata ili se temelji na ponavljanju jednog beata, najproduktivnije utiče na nas.

Kako najbolje iskoristiti muziku dok radimo? S obzirom da različiti oblici muzike, različito i djeluju na naš fokus i istrajnost bitno je znati nekoliko bitnih stvari koje vam mogu pomoći u odabiru muzike prilikom rada. Pročitajte ih u nastavku.

1. Uz muziku s vokalima teže se fokusirati

Vokali i riječi koje se pjevuše odvlače nam pažnju vrlo lako. Ukoliko nam nije poznata pjesma koju slušamo u tom trenutku, fokus će otići na raspoznavanje riječi i razumijevanje istih, a ukoliko znamo pjesmu počet ćemo je jednostavno pjevušiti.

2. Odveć poznata muzika pomaže uredotočenosti na rad

U istraživanju koje su proveli neuropsiholozi 2011. godine otkriveno je da poznata muzika prije svega budi komfor i smanjuje anksioznost koja je moguća zbog obaveza koje nas čekaju, ali ujedno i mozgu zvuči uobičajeno, te tako neće odvlačiti fokus novim ritmom.

3. Muzika pomaže pri obavljanju stvari koje se ponavljaju

Kao što smo već naveli muzika potiče brže i bolje izvršavanje repetitivnih radnji, ali i ovaj put se podrazumijeva muzika u kojoj su u potpunosti isključene riječi. Ovo potkrepljuje činjenica da mnoštvo hirurga slušaju muziku dok obavljaju dugotrajne operacije.

4. Klasična muzika potiče pamćenje

Iako se mnogima neće svidjeti, istraživanje iz 2012. godine koje se bavi učenjem i individualnim razlikama predlaže vam da što prije nađete omiljenog klasičara jer je dokazano da studenti i učenici testove rješavaju puno bolje i brže uz podlogu klasičnih zvukova.

5. Živahna muzika potiče fizičku aktivnost

Ovo je već poznato svima koji idu ili su išli u teretanu. Naime muzika živog ritma pomaže da ljudi budu duže fizički aktivni, te daje prividan osjećaj manjeg zamora u tijelu.

6. Slušanje muzike u pauzama je skoro pa neophodno

Priuštite si malo muzike prije nego što krenete s jednog zadatka na sljedeći jer vam može pomoći s opuštanjem, razbistriti vam misli, ali i pripremiti vas za dalji rad.

– studomat.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech