Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Puls Grada

Film o staroj Banjaluci ostavlja bez daha: Ovako je grad na Vrbasu izgledao četrdesetih godina prošlog vijeka

Kako je izgledala Banjaluka prije skoro 90 godina, kad su djevojke prale veš na Vrbasu, a gospoda šetala Gospodskom u najrazličitijom odorama: od onih starinskih sa fesovima i turbanima, do ancuga i kravata po evropskoj modi?

Sve ovo možemo vidjeti na Jutjubu, na osammilimetarskom amaterskom filmu, sačuvanom i restauriranom, zahvaljujući Filmskom klubu “Osmica” i filmskom entuzijasti Goranu Baraću.

Realizaciju projekta “Riznica amaterskog filma” podržalo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U sačuvanom filmskom opusu jednog od začetnika kino-amaterskog pokreta u Banjaluci, Aleksandra Bojke, dvodjelno ostvarenje ”Bosna koja je prošla” zauzima posebno mjesto, navodi se u opisu videa. Prvi dio tog omnibusa je posvećen Banjaluci.

Dodaje se da je počev od ljeta 1939. godine, kada je na Govedarnici snimio prve kadrove buduće hronike stare Banjaluke, pa do jeseni 1944. godine, Bojko svojom malom kamerom ”agfa moveks 8” neumorno bilježio na filmsku traku motive iz svog grada i njegove okoline koji su nepovratno nestajali.

– Kadrovi poznatih Banjalučana, ali i običnih ljudi, običaji, ponašanje i nošnje pripadnika svih onovremenih konfesija, te spomenici muslimanske kulture i arhitekturni elementi čiji je rok trajanja ubrzano isticao trajno su zabilježeni na ovom celuloidnom spomeniku jednoj burnoj epohi u istoriji ”krajiške ljepotice” – navode entuzijsti.

Isitču da posebnu vrijednost imaju kadrovi u koloru, snimljeni između 1940. i 1944. godine, jer se danas i mnogo veće sredine od Banjaluke na tlu bivše Jugoslavije ne mogu pohvaliti pokretnim slikama u boji iz tog perioda.

Ovaj poduhvat je pohvalio i istoričar Zoran Pejašinović.

– Zaslugom nevjerovatnog Gorana Baraća, osvanuo je fantastičan stari film o Banjoj Luci! Čitava 24 minuta, od čega 4 minuta de fakto najstarijih kolor kadrova našeg grada, načinjenih prije 7-8 decenija. Neke od „isječaka” ovog materijala mogli smo vidjeti i ranije ali u mnogo lošijem izdanju, a veliki dio kadrova su potpuna novina za sve nas – poručio je Pejašinović na svom Fejsbuk profilu.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech