Subota, 27. Aprila 2024.
Puls Grada

Širom svijeta obilježava se 8. mart – Međunarodni dan žena

Širom svijeta obilježava se 8. mart – Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Na ovaj dan prisjećamo se svih onih hrabrih žena, koje su godinama istupale u borbi za svoja, ali i prava svih građana.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Prvi put je obilježen 1911. godine u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, kada je više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtjevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.

Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima svake godine do 1915. i širenja Prvog svjetskog rata.

Glavni zahtjev bio je da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa. Ideja praznika je poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.

– Žene u Republici Srpskoj, kao stub porodice, društva, institucija, predstavljaju veliku snagu i potencijal za razvoj u svim sferama, obavljaju brojne odgovorne profesionalne funkcije, a zahvaljujući njihovim inicijativama, pokrenuti su mnogi pozitivni procesi – navodi se u čestitki predsjednika Srpske Milorada Dodika svim ženama.

Osmi mart čestitala je i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i premijer Radovan Višković.

RTRS

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech