Subota, 27. Aprila 2024.
Kutak za roditelje Puls Grada

Banja Luka posvećena porodici: Preko 5.000 porodilja dobilo novčanu podršku

Preko 5.000 porodilja dobilo je do sada podršku, koju Grad Banja Luka isplaćuje pri rođenju djeteta.

Kako su naveli iz Odjeljenja za društvene djelatnosti obrada pristiglih zahtjeva odvija se u kontinuitetu, te se tako svi zaprimljeni zahtjevi koji su sa kompletnom dokumentacijom i isplaćuju u skladu sa ustaljenim procedurama.

Kada je riječ o zahtjevima, prošle godine zaprimljeno je 1.690 zahtjeva, za šta je iz budžeta izdvojeno oko 900.000 KM. Od početka godine pristiglo je preko 250 zahtjeva.

Podsjećamo, jednokratna novčana pomoć prilikom rođenja djeteta u iznosu od 500 do 2.000 KM je pronatalitetna mjera Grada, čija je primjena započela  od oktobra 2021. godine.

Novčana sredstva se po rođenju djeteta uplaćuju u iznosu od 500 KM, a za treće, četvrto i svako naredno dijete sredstva se uplaćuju u dva dijela (prvi dio po rođenju djeteta, a drugi dio isplaćuje se povodom prvog rođendana djeteta).

Zahtjev za isplatu novčane podrške, porodilje koje ispunjavaju uslove mogu predati u Gradskoj upravi, u Prijemnoj kancelariji (soba 16) šalter 1 ili 2.

Uz popunjen zahtjev potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

  1. Uvjerenje o prebivalištu na teritoriji Grada Banja Luka u neprekidnom trajanju od dvije godine i duže, za jednog od roditelja, original ili ovjerena kopija (dokument ne može biti stariji duže od šest mjeseci);
  2. broj tekućeg računa za nosioca prava (majku);
  3. ovjerena kućna lista;
  4. Uvjerenje o prebivalištu na teritoriji grada Banja Luka za dijete, original ili ovjerena kopija (dokument ne može biti stariji duže od šest mjeseci);
  5. druga dokazna sredstva po pozivu.

Rok za podnošenje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć prilikom rođenja djeteta je šest mjeseci od rođenja djeteta.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech