Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Preduzetništvo

Da li e-trgovina doživljava uspon ili stagnaciju u našoj zemlji? Evo šta kažu istraživanja!

Nakon sveobuhvatne analize tržišta elektronske trgovine u Bosni i Hercegovini, otkriveni su ključni trendovi i perspektive koji oblikuju budućnost online kupovine u zemlji. Rezultati drugog nacionalnog istraživanja, provedenog pod pokroviteljstvom eCommerce asocijacije u BiH, predstavljeni su na prestižnom događaju.

„U današnjem brzom svijetu informacija, gdje se često gubi uvid u to šta je mišljenje a šta su činjenice, za nas u eCommerce asocijaciji BiH ključno je da se oslonimo na prave podatke. Zato sa ponosom dijelimo rezultate naših istraživanja, koji su plod mjeseci rada i posvećenosti. Sproveli smo dva paralelna istraživanja – jedno usmjereno na potrošače i njihove navike, a drugo na internet trgovine“, izjavila je ovim povodom, Belma Agić, izvršna direktorica eCommerce asocijacije u BiH.

Ovo istraživanje, koje daje duboke uvide u navike i preferencije bh. online kupaca i trgovaca, donijelo je zanimljive uvide, pa je tako pokazalo značajnu dominaciju mobilnih uređaja u e-trgovini. Impresivan podatak od 83.4% online kupovina realizovanih preko mobitela naglašava trend prema mobilnom eCommerce okruženju, ističući potrebu za mobilno optimizovanim web stranicama i aplikacijama kao neizostavnim dijelovima svake uspješne digitalne trgovinske strategije.

Dalje, istraživanje je otkrilo stabilan rast povjerenja u online tržište, sa gotovo 60% ispitanih kupaca koji su obavili između 2 i 5 kupovina online u posljednja tri mjeseca. Ovaj podatak potvrđuje da BiH potrošači sve više prepoznaju prednosti i sigurnost e-trgovine. Dodatno, 7.4% ispitanika, koji su obavili više od 10 kupovina u protekla tri mjeseca, svjedoči o rastućem segmentu “intenzivnih korisnika”, koji predstavljaju značajan potencijal za eCommerce platforme.

Izvještaj također ukazuje na jasnu preferenciju domaćeg tržišta, sa 43.4% online kupovina obavljenih na web stranicama unutar BiH, dok se kod međunarodnih kupovina najviše cijeni brza dostava na kućnu adresu, sa 60.2% preferencija. Ovo ukazuje na mogućnosti za unapređenje logističkih operacija i jačanje lokalnog eCommerce ekosistema.

Kartično plaćanje je metod koji preferira 32.8% ispitanika, dok su odjeća, obuća, kućanski aparati, kozmetika i knjige najčešće kupovani proizvodi online. Zanimljivo, preporuke prijatelja i pozitivne recenzije drugih kupaca imaju visoki uticaj na odluke potrošača, dok influenseri ostaju na nižim pozicijama uticaja, što potvrđuje važnost autentičnih preporuka i zadovoljstva kupaca.

Prema izvještaju, najveće prepreke sa kojima se susreću e-trgovci uključuju veličinu tržišta, navike kupaca, cijenu dostave, te nelojalnu konkurenciju. Ipak, oglašavanje putem društvenih mreža ističe se kao najefikasniji pristup promociji, sa 64.5% trgovaca koji ga preferiraju. Dodatno, samo 7.24% ispitanih online trgovaca su izrazili zadovoljstvo trenutno dostupnom kvalificiranom radnom snagom za eCommerce. Postaje očito da je hitno potrebno prilagođavanje obrazovnih kurikuluma stvarnim potrebama tržišta.

„Naša je namjera da ova istraživanja postanu tradicija koja će nam godišnje ukazivati na promjene i trendove u e-trgovini BiH. Veliku pažnju smo posvetili metodologiji i kvaliteti upitnika, kako bi rezultati bili što precizniji i reprezentativniji. Ovaj značajan zadatak smo uspješno realizovali uz podršku prof. dr. Almira Pešteka, redovnog profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i član Savjetodavnog odbora asocijacije i mag. oec. Nikoline Čule Karačić, kojima smo iznimno zahvalni na neprocjenjivom doprinosu. Tokom realizacije istraživanja, kontaktirali smo oko 1000 web trgovina i prikupili odgovore od preko 1700 potrošača, čime smo osigurali reprezentativan uzorak i dubinu naših nalaza“, naglasio je Orhan Gazibegović, predsjednik eCommerce asocijacije u BiH.

Ova sveobuhvatna analiza tržišta ne samo da pruža duboke uvide u stanje i trendove e-trgovine u Bosni i Hercegovini, već i postavlja temelje za strateško planiranje i razvoj sektora. Kroz ovakva istraživanja, eCommerce asocijacija u BiH nastoji ne samo da informiše tržište, već i da podstiče razvoj digitalne ekonomije, unapređujući poslovni ambijent i omogućavajući potrošačima sigurno i zadovoljavajuće online iskustvo kupovine.

 

-UDRUŽENJE MREŽA ZA IZGRADNJU MIRA

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech