Nedjelja, 19. Maja 2024.
Auto Moto & Hi Tech Putovanja & Zanimljivosti

Kakva nas budućnost očekuje u 2050. godini?

Da li si ikada razmišljao ili razmišljala o tome kakav nas život zapravo očekuje u 2050. godini?

Nikom nije jednostavno kada čuje ovu brojku, ali jedno je sigurno, a to je da nas očekuje jedna bogata budućnost s obzirom na trenutni odaziv tehnologije i svakodnevnog napretka kojeg smo svi svjedoci i svedokinje.

U nastavku želim da predstavim trenutno jedne od najaktuelnijih tehnoloških inovacija koje imamo a i koje nas očekuju sa još značajnijim napretkom:

1.Kvantno računarstvo će imati dubok uticaj na način na koji obrađujemo i čuvamo podatke. Koristiće kvantno-mehaničke fenomene kako bi obavljali operacije i rješavali probleme, omogućavajući rješavanje kompleksnih problema u frakciji vremena potrebnog klasičnim računarima. Na primjer, kvantno računarstvo ima potencijal da revolucionizuje oblasti kao što su kriptografija, otkrivanje lijekova i financijsko modeliranje.

2. Metavers će biti potpuno uronjen virtualni prostor stvarnosti koji će omogućiti ljudima da međusobno interaguju i sa digitalnim objektima u realnom vremenu. To će biti digitalni svijet koji se može pristupiti i doživjeti putem VR uređaja, gdje će korisnici i korisnice moći učestvovati u različitim aktivnostima, od igranja i druženja do učenja i rada. Na primjer, možeš prisustvovati koncertu ili poslovnom sastanku s ljudima iz cijelog svijeta, a da ne napustiš svoj dom.

3.Proširena stvarnost ili AR će biti integralni dio našeg svakodnevnog života, omogućavajući nam da poboljšamo naš fizički svijet digitalnim informacijama i iskustvima. AR će omogućiti korisnicima da preklapaju digitalne informacije na stvarni svijet, koristeći uređaje poput pametnih naočala ili pametnih telefona. Na primjer, možeš koristiti AR da vidiš informacije u stvarnom vremenu o proizvodima koje razmatraš za kupovinu, ili da dobiješ uputstva za navigaciju u stvarnom vremenu dok šetaš kroz novi grad.

4.Nanotehnologija će napredovati do tačke gdje ćemo moći manipulisati materijom na molekularnom nivou, što će dovesti do stvaranja novih materijala i proizvoda sa poboljšanim svojstvima. Na primjer, nanotehnologija bi mogla dovesti do stvaranja novih lijekova koji su ciljaniji i efikasniji, ili razvoja jačih, lakših materijala za građevinarstvo.

5.Interfejsi između ljudskog mozga i računara, ili BCI, će biti česti, omogućavajući ljudima da povežu svoje mozgove direktno s tehnologijom. BCI će omogućiti ljudima da kontrolišu računare i druge uređaje jednostavno razmišljanjem, potencijalno otključavajući nove kognitivne sposobnosti i iskustva. Na primjer, možeš koristiti BCI da kontrolišeš protetički ud, ili da doživiš virtualnu stvarnost na dublji način.

6.Tehnologija autonomnih vozila će revolucionizovati transport, čineći ga sigurnijim, efikasnijim i pristupačnijim. Autonomna vozila će se moći voziti samostalno, eliminišući potrebu za ljudskim vozačem i smanjujući broj saobraćajnih nesreća. Na primjer, možeš koristiti autonomno vozilo da odeš na posao, oslobađajući vrijeme za čitanje, opuštanje ili obavljanje drugih zadataka.

zaključku bih navela da sve navedene inovacije otvaraju vrata kontinuiranom napretku i ličnom razvoju. Čak i danas, imamo više prilika nego što smo ih imali prije deset godina, a perspektiva za idućih deset je još izazovnija. S nadolazećim promjenama, dobijamo priliku za nove poslovne mogućnosti i širimo vidike. Težimo ka otvorenijem i kreativnijem načinu razmišljanja, spremni na prilagodbe i učenje kako bismo se nosili sa svim izazovima i prednostima modernog svijeta.

Da bismo osigurali pozitivnu budućnost, ključno je odgovorno pristupiti inovacijama. Na nama je da sa odgovornošću prihvatimo sve što budućnost nosi, izbjegavajući krajnosti i usmjeravajući tehnologije i inovacije prema našim ciljevima. Važno je da mi kontrolišemo tehnologiju, a ne da ona kontroliše nas, te da je koristimo za ostvarenje željenog napretka.

-ROLIFY

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech