Petak, 26. Aprila 2024.
Kutak za roditelje Putovanja & Zanimljivosti

„Ide gas“, „hajp“, „krindž“ – da li razumete „sleng“ mladih?

Sigurno ste nekad od mlađih generacija čuli neki od ovih izraza, “neke čudne engleske reči na našem jeziku“. Oni to “pokupe” na internetu, roditeljima se često zavrti u glavi, jer nisu sigurni šta zapravo određene fraze znače.

Da biste razumeli šta vam govore nudimo vam specijalan rečnik.

Ekspanzija jutjubera i influensera kao regularnog zanimanja dogodila se i kod nas a jezik koji oni koriste menjajući po padežima određene engleske reči i “slengove”, i formulišući ih kroz rečenice, postala je svakodnevnica i nešto što su mladi većinski prihvatili i što u potpunosti razumeju.

Ali roditelji su u pravoj panici kad treba da protumače šta je dete htelo da kaže.

Reči poput “ide gas”, “drama”, “hajp”, “klikbejt”,“prenk”, “rentovanje”, i slične zapravo kraće objašnjavaju pojmove koji se koriste na internetu i koji su sastavni deo svakog uspešnog jutjubera i influensera, a u nastavku teksta nudimo vam minijaturan rečnik ovih pojmova.

Drama – je ustaljeni pojam kod svakog jutjubera i on označava „dramu“ koja se kreira da bi jutjuberi dobili „klaud“, što zapravo znači „oblak pažnja“.

Kreiranje drame na internetu uglavnom se radi u prećutnom dogovoru između dvoje jutjubera koji snimaju klipove jedni o drugima, međusobno se komentarišući i vređajući. Na taj način oni dobijaju pažnju, koja im omogućava više klikova i pregleda na društvenim mrežama.

Influens – jeste uticaj koji određeni „influenser“ ili jutjuber ima na internetu. Uticaj služi brendovima koji sponzorišu ove jutjuberi i koji im plaćaju da reklamiraju njihove proizvode. Jutjuberi imaju uticaj na sve svoje pratioce.

Hajpovanje – je riječ koja se odnosi na uzdizanje, odnosno „dizanje hajpa“ oko određene ličnosti ili sadržaja koji ta osoba plasira. Jutjuberi „hajpuju“ jedni druge tako što govore dobro ili loše jedni o drugima. Takođe i današnja deca često govore da su u “hajpu”.

Prenk – odnosi se na šalu sa određenim ljudima. Jedan od najpopularnijih sadržaja koji jutjuberi plasiraju upravo je “prenkovanje u javnosti”.

Jedan jutjuber može da izađe na ulici i da se šali sa drugim ljudima koji većinski nemaju predstavu o čemu je reč, a da to predstavljaju kao nešto realno/stvarno. Ovakav sadržaj najsličniji je skrivenoj kameri, gde se na kraju kaže da je sve bio “prenk”.

Kontent – “kontent” zapravo prevedeno sa engleskog znači sadržaj. To je sadržaj, odnosno, video klip ili fotografija, koji jutjuberi, instagrameri i influenseri objavljuju na svojim društvenim mrežama i na osnovu čega privlače publiku. “Kontent” je od ključne važnosti za njihov uspeh na popularnoj platformi.

Bag – Ovaj žargonski izraz već je ušao u svakodnevnu upotrebu mnogih ljudi i dobio je šira značenja. “Bag” znači problem, greška, kvar. I često se koriste fraze poput “Zašto baguješ” “gejmeru baguje kompjuter od kada je zaražen virusom”.

Krindž – Sve češće čujemo da je neko “krindž” osoba, ili da mu je takvo ponašanje. To zapravo znači tansfer blama ili sramota. Kada se neko ponaša tako neuobičajeno i neprihvatljivo da je posmatrača zbog toga sramota i oseća se neprijatno.

Ide gas – Izraz koji su izmislili popularni jutjuberi, kao fraza koja se koristi u različitim situacijama, a popularizovao ju je reper Vuk Mob. To čak ne mogu da objasne ni oni koji ga koriste, jer ne postoji jasna definicija.

Najpribližnija definicija ovom izrazu je neka uzbudljiva situacija, i to uglavnom u pozitivnom smislu, kao npr. “idemo na žurku večeras! Ide gas!”

IZVOR: cdm.me

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech