Srijeda, 1. Maja 2024.
Preduzetništvo

Tvornica obuće „ Bema“ dio projekta koji će smanjiti uticaj štetnih gasova u radnoj sredini

Tvornica obuće „ Bema“ d.o.o. Banja Luka i ja kao tehnički direktor potpisali smo ugovor sa Institutom za genetičke studije Univerziteta u Banjoj Luci i doc. dr Marinom Antić, te smo pokrenuli zajednički projekat kako bismo smanjili uticaj štetnih gasova te mirisa kože i ljepila u prizvodnji na najniži mogući nivo.

Iako su sada sva ljepila na vodenoj bazi, uvijek ima prostora da se radno mjesto učini što humanijim i to nam je zajednički cilj.
Radi se o projektu „Zelena hemija“ koji, između ostalog, podrazumjeva korištenje raznih biljnih vrsta u radnom prostoru ,kako bi se smanjio uticaj štetnih gasova, te ćemo realizovati sve ostale aktivnosti koje će doprinijeti implementaciji projekta. Ugovor je potpisan na dvije godine, a Institut će nam predstaviti svako unapređenje tehnologije u toj oblasti do kojih dođe.

Ukoliko ovaj projekat bude uspješan u tvornici obuće „Bema“ pokušaćemo da ga primjene i i drugi proizvođači obuće. U sklopu pilot projekta potrebna nam je podrška Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i ministra gospodina Srđana Rajčevića.

Želim da naglasim da je i sama ideja naišla na veliki odjek kod naših inostranih partnera koji su zatečeni i prijatno iznenađeni našom idejom , ali i načinom na koji želimo da to sprovedemo u djelo.

Zahvaljujem se Univerzitetu Republike Srpske i direktorici Instituta za genetičke resurse doc. dr Marini Antić, a očekujemo i podršku resornog ministarstva.

Radi se o inovativnom pristupu i projetktu i svi isčekujemo realizaciju zajedničkog projekta.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech