Subota, 20. Aprila 2024.
Kultura & Obrazovanje

Izložba u Banskom dvoru: „Bog i čovjek“ protojereja Vojislava Voje Bilbije

U Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, u ponedjeljak 24. aprila u 19.00 časova biće otvorena izložba „Bog i čovjek“ protojereja Vojislava Voje Bilbije u organizaciji Društva prijatelja manastira Hilandara Banja Luka.

-Rad protojereja Bojislava Bilbije, koji većinom svog opusa leži u oblasti sakralne, crkvene umjetnosti, je, nažalost, u najvećoj mjeri nepoznat javnosti. Stvaralaštvo oca Bilbije se može podeliti na dvije velike teme: jedna tema je svjetovnog, a druga religioznog karaktera, dok su oba domena međusobno iznutra povezana u nacionalnoj kulturi, u kojoj se ovi elementi prožimaju, i gdje je religija uvijek otelovljena u životu ljudi – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju kako svjetovna tematika se izražava putem predstavljanja porodičnih likova i tipično arhetipskih društvenih likova (majka i dijete, vojnik, monah, seljak…), na način koji spaja realizam i simbolizam, gdje se često zapažaju i etnička i kulturna ukorijenjenost.

-Ono se izražava i u skulpturama koje predstavljaju žene ili djecu pogođene ratnim strahotama – tema koja je umjetnika inspirisala nedavnim događajima – dodaju u saopštenju.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech