Petak, 29. Marta 2024.
Puls Grada

Uz podršku Grada: Podignuto Spomen-obilježje za 108 poginulih boraca četiri lake pješadijske brigade

Osveštan je Spomenik poginulim borcima četiri banjalučke lake pješadijske brigade, koji je podignut u čast 108 poginulih boraca proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Otkrivanju i osveštanju Spomenika, koji je podignut uz podršku Grada Banje Luke prisustvovao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

– Kao što podižemo spomenike za naše najmilije, dužnost Grada i Republike Srpske je da podiže spomenike na mjestima srpskog stradanja. Nažalost ta mjesta su svakom pedlju Banje Luke, ali i cijele Republike Srpske, a mi ne smijemo zaboraviti činjenicu da nije bilo njihove žrtve, ni mi danas ne bismo imali slobodu i ne bismo bili svoji na svome – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, osim tuge i boli koju osjećaju porodice poginulih boraca,  istovremeno osjećaju i ponos, prkos i dostojanstvo zbog svojih članova koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske.

-Danas podižemo Spomenik za 108 poginulih boraca, koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske i nebesko carstvo stavili ispred ovozemaljskih poriva i borili se za trajne i neupitne vrijednosti, a to su svakako sloboda, patriotizam, rodoljublje i naša Republika Srpska i na tome smo im zahvalni –istakao je Stanivuković.

On je podsjetio da je Grad podržao izgradnju spomenika i u potkozarskim selima, gdje je naš narod nastradao tokom Drugog svjetskog rata, kao i izgradnju Spomenika poginulim borcima u Srpskim Toplicama, dok će zbir svega toga biti Centralno spomen-obilježje, čija će gradnja započeti u ovoj godini.

Inače, Spomenik je podignut na inicijativu Udruženja penzionera Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja Radoslav Banjanin zahvalio je gradonačelniku što je uvažio inicijativu , ali i svim komandantima i borcima koji su prisustvovali otkrivanju.

-Otkrivanje Spomenika je način da odamo počast našim saborcima koji su tokom proteklom Odbrambeno-otadžbinskog života dali oni najvrednije što su imali – svoj život – istakao je on.

Kćerka poginulog borca Aleksandra Dragoljić zahvalila je gradonačelniku rekavši da je ponosna što je konačno podignuto Spomen-obilježje za pripadnike četiri lake pješadijske brigade na koje se čekalo nekoliko decenija.

Tekst i foto: Grad Banja Luka

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech