Četvrtak, 23. Maja 2024.
Gastro

Među omiljenima – srpski specijalitet u top 10 najboljih kotleta na svetu!

Taste Atlas je objavio novu top listu, a u prvih 10 uvršteno je jedno popularno jelo iz Srbije. Ovaj srpski specijalitet je na listi top 10 najboljih kotleta na svetu!

Popularni gastronomski sajt Taste Altlas objavio je novu rang listu, ovoga puta u fokusu su mesni kotleti. Na njoj su jela iz različitih zemalja: Argentine, Japana, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Ukrajine i, naravno, Srbije.

Na listi top 10 najboljih kotleta našla se srpska Karađorđeva šnicla, a evo kako su je opisali.

Karađorđeva šnicla je tradicionalno srpsko jelo koje se pravi od telećeg ili svinjskog kotleta koji se puni kajmakom, zatim uvalja u prezle i prži na vrelom ulju. Kotlet je 1956. godine napravio kuvar Mića Stojanović, koji će kasnije postati lični kuvar Josipa Broza Tita, predsednika bivše republike Jugoslavije.

Kuvar tvrdi da ga je izmislio iz nužde u restoranu Golf u Beogradu i dao mu ime po srpskom knezu Karađorđu. Danas je ovo jelo osnova mnogih tradicionalnih restoranima i obično se servira uz pečeni krompir, krišku limuna i tartar sos sa strane.

 

Na 9. mestu našla se poljska krmenadla, zatim japanski tori katsu, dok je 7. mesto pripalo čuvenom švajcarskom jelu – cordon bleu, a na 6. se našao još jedan japanski specijalitet – katsu kare.

Peta pozicija pripala je čuvenom kijevskom kotletu iz Ukrajine, na 4. mestu se našla tradicionalna bečka šnicla. Treće mesto je zauzelo japansko jelo tonkatsu, dok su prve dve pozicije pripale argentinskim verzijama šnicle milanese.

Milanesa, koja se često naziva nezvaničnim nacionalnim jelom Argentine, je skroman, ali ukusan obrok koji se sastoji od pohovanog parčeta prvoklasne govedine koja se prži u vrelom ulju.

Jelo ima mnogo sličnosti sa austrijskom bečkom šniclom, međutim, milanesa ima svoje korene u Italiji, a originalno jelo vodi do grada Milana i čuvene cotoletta alla milanese, piše Taste Atlas.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech