Petak, 26. Aprila 2024.
Auto Moto & Hi Tech

U Estoniji počela najveća sajber vježba u svijetu

Više od 3.000 stručnjaka iz 38 zemalja učestvuje u Talinu u najvećoj vežbi sajber odbrane u svetu, saopštilo je NATO Centar za saradnju u sajber odbrani, sa sedištem u estonskom glavnom gradu.

Tokom četvorodnevne vežbe pod nazivom „Locked Shields“, učesnici će štititi informatičke sisteme „od napada u stvarnom vremenu i pripremati se za donošenje taktičkih i strateških odluka u kritičnim situacijama“.

„Uz odbranu sistema, timovi moraju da prijavljuju incidente, donose strateške odluke i rešavaju forenzičke, pravne i medijske probleme“, navodi se u saopštenju.

„Locked Shields je vežba u kojoj se crveni napadači sučeljavaju sa odbrambenim plavim ekipama u koje ulaze zemlje članice NATO centra i partnerske zemlje“, piše u saopštenju.

„Prošla godina pokazala nam je koliko su važne snage za sajber odbranu“, rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur, prenosi se u saopštenju u kojem se spominje ukrajinski sukob.

„Ukrajina ima solidne digitalne veštine, što znači da čak i u vreme rata može pružati glavne digitalne usluge“, dodao je, istaknuvši da su „vežbe poput ove (…) izuzetno važne za trajnu otpornost“.

Centar izvrsnosti za saradnju u sajber odbrani otvoren u Talinu 2010, institut je za istraživanje i uvežbavanje akreditovanih pri NATO-u, a bavi se obukom, konsultacijama i istraživanjem na polju sajber odbrane.

-n1info.rs/svet/

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech