Četvrtak, 22. Februara 2024.
Kutak za roditelje

Osnovni životni troškovi četiri puta brže rasli od plata

Najosnovniji životni troškovi, kao što su stanovanje i komunalije, porasli su prošle godine do četiri puta brže od plata širom Evropske unije, pokazuju podaci “Eurostata”.

Cijena rada po satu porasla je za 4.4 odsto prosječno u zemljama Evropske unije u 2022. godini, pokazuju najnoviji podaci evropskog biroa za statistiku “Eurostat”, prenosi “Beta”.

Kada se rast zarada uporedi sa stopom inflacije od 9.2 odsto u EU prošle godine, proizilazi da je povećanjem plata u prošloj godini nadoknađena samo polovina poskupljenja troškova života.

Jaz između zarada i inflacije je još veći kada su u pitanju najosnovniji troškovi života: troškovi stanovanja i komunalija (18 odsto imaju i o u ukupnim troškovima) su rasli četiri puta brže od plata, dok su transport i hrana (12 odsto) porasli tri puta brže.

Realne zarade, koje označavaju kretanje plata u odnosu na inflaciju, pale su prošle godine u svim zemljama članicama EU za prosječno čak devet odsto. Poređenja radi, stvarni profit je povećan za jedan odsto, pokazuju podaci “Eurostata”.

Podaci Evropske centralne banke (ECB) pokazuju da su povećanja profitnih marži u 2021. i 2022. godini bila veća od povećanja pojedinačnih troškova rada, što znači da rast profitnih stopa ima značajniju ulogu u pokretanju inflacije.

Ugrožen životni standard

Komentarišući ove podatke “Eurostata” generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Ester Linč je ocijenila da su poskupljenja ugrozila životni standard zaposlenih i njihovih porodica.

“Ove brojke su još jedan dokaz da su radnici žrtve inflacije, a ne njen uzrok. Iza ovih cifara stoje stvarni ljudi koji se bore da osiguraju hranu za svoje porodice, zagriju svoje kuće i čak priušte prevoz do svog radnog mjesta”, rekla je Linč.

Dodala je da je pad životnog standarda radnika rezultat toga što kompanije, posebno one u energetskom i prehrambenom sektoru, koriste probleme sa snabdijevanjem da povećaju svoje cijene i ostvare rekordne profite.

Prema njenim riječima, “vrijeme je da političari prestanu da kažnjavaju žrtve inflacije smanjenjem plata i da se pozabave pravim uzrokom inflacije oporezivanjem viška profita”, prenosi “AlJazeera“.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech