Petak, 26. Aprila 2024.
Putovanja & Zanimljivosti

10 najboljih kafa na svetu

Ukoliko ne možete da zamisltie dan bez kafe, evo gde se uzgajaju nabolja zrna. Ovo su 10 najboljih kafa na svetu!

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu. Ona nam daje energiju, i pomaže nam da započnemo dan. Ipak, nisu sve kafe iste, a to će prepoznati oni pravi znalci. Postoje različite vrste kafe koje imaju jedinstvene arome i ukuse. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti top 10 najboljih kafa na svetu.

1. Blue Mountain Coffee – Jamajčanska Blue Mountain kafa se uzgaja na planinama Jamajke. To je jedna od najskupljih i najcenjenijih vrsta kafe na svetu. Ova kafa je poznata po svom savršenom ukusu i arome. Blue Mountain kafa ima blagu kiselost i izrazit ukus karamele.

2. Kopi Luwak – Ova indonezijska kafa se dobija iz izmeta male životinje poznate kao “luvak”. Ova kafa je vrlo skupa i retka, ali ima neverovatan ukus. Kopi Luwak kafa ima ukus čokolade i karamele.

3. Ethiopian Yirgacheffe Coffee – Etiopijska Jirgačef kafa je jedna od najpoznatijih vrsta kafe u Etiopiji. Ova kafa ima izuzetan ukus i aromu, s notama citrusa i bobičastog voća. Ona se uzgaja na visini od oko 2000 metara.

4. Hacienda La Esmeralda – Ova panamska kafa poznata je po svom jedinstvenom ukusu. Ova kafa ima visoku cenu zbog svoje retkosti i vrhunskog kvaliteta. Ukus ove kafe je sladak s notama cvetova i bobičastog voća.

5. Jamaican Coffee – Jamajka ima drugu vrstu kafe koja je takođe vrlo cenjena. Ova kafa ima jedinstvenu aromu i ukus, s blagom kiselosti i notama čokolade. Jamaican kafa se uzgaja na visokim nadmorskim visinama.

6. Guatemalan Antigua Coffee – Gvatemalska Antigva kafa uzgaja se na nadmorskoj visini od oko 1600 metara. Ova kafa ima bogat ukus s notama čokolade, karamele i orašastih plodova. Ona je poznata po svom savršenom balansu i kiselosti.

7. Sumatra Mandheling Coffee – Ova kafa uzgaja se na ostrvu Sumatra u Indoneziji. Ima jak ukus i aromu s notama začina i čokolade. Ona se uzgaja na visokoj nadmorskoj visini, što joj daje bogat i intenzivan ukus.

8. Ethiopian Sidamo Coffee – Sidamo kafa se uzgaja u Etiopiji i ima narandžastu boju, i ima slatku, voćnu aromu. Ova kafa se uzgaja na nadmorskoj visini od oko 1800 metara, što joj daje posebnu kiselost i blagost.

9. Costa Rican Tarrazu Coffee – Kostarika je poznata po svojoj Tarrazu kafi, koja ima izvrsan kvalitet i jedinstven ukus. Ova kafa ima voćnu aromu s notama čokolade i orašastih plodova. Ona se uzgaja na nadmorskoj visini od oko 1400 metara.

10. Colombian Supremo Coffee – Ova kafa je jedna od najpoznatijih vrsta kafe na svetu. Ima blagu kiselost, i aromu s notama čokolade i orašastih plodova. Ona se uzgaja na visokim nadmorskim visinama u Kolumbiji.

Koja je vaša omiljena? I da li biste probali neku od ovih?

Izvor: Magazin Novosti

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech