Srijeda, 24. Aprila 2024.
Puls Grada

Udruženje Slovenaca Republike Srpske „Triglav“ Banja Luka organizuje više događaja do kraja maja

Udruženje Slovenaca Republike Srpske „Triglav“ Banja Luka najavilo je više događaja, koje će organizovati do kraja maja.

Kako su saoopštili, sutra, 20. maja obilježiće Svjetski dan pčela, sa početkom u 12.00 časova u prostorijama Udruženja (Omladinska 89, Banja Luka).

O pčelarstvu i značaju pčela učenicima, članovima Udruženja i svim zainteresovanima govoriće dugogodišnji pčelar Rafko Cerovšek, koji dolazi iz Republike Slovenije. Prije samog predavanja, biće upriličen i tradicionalni slovenski doručak i radionica povodom obilježavanja Svjetskog dana pčela.

Ovo udruženje zajedno sa Udruženjem Slovenaca „Sava“ iz Beograda organizuje izložbu „Znameniti Slovenci“ 27. maja 2023. godine, u 18.00 časova u Domu omladine u Banjoj Luci. Ova izložba predstaviće ličnosti slovenačkog porijekla, koje su svojim djelima ostavile tragove kako u prošlosti, tako i u savremenoj istoriji Beograda.

-Osnovna ideja izložbe je da se ne zaborave osobe koje su na neki način još prisutne u sjećanju slovenačkih iseljenika u Srbiji i šire, a koje ih svojim djelima podsjećaju na slovenačke korijene i ujedno su značajni za srpsku istoriju, sadašnjost i budućnost. Izložba u Beogradu sadržavala je 48 plakata, koje se žele prikazati članovima Udruženja „Triglav“, kao i svim drugim ztainteresovanim licima – naveli su u saopštenju.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech