Četvrtak, 20. Juna 2024.
Puls Grada Sport

Hoće li rafting ove sezone biti skuplji?

Iako rafting pripada skupini ekstremnih i opasnih sportova, danas se najviše smatra zabavnom rekreacijom.

Spuštanje brzim i uzburkanim rijekama podiže veliki adrenalin – to bi zasigurno potvrdili svi oni koju su se barem jednom okušali u ovom avanturističkom sportu.Bosna i Hercegovina već neko vrijeme zauzima svoje mjesto na rafting mapi brojnih ljubitelja ovog adrenalinskog sporta.Rafting na Drini, Neretvi, Uni, Vrbasu i drugim našim rijekama sve je popularniji i izuzetna turistička atrakcija koja privlači domaće, ali i strane turiste koji uživaju u prelijepim predjelima i riječnim kanjonima kroz koje prolaze.

Povećanje cijena raftinga

U usporedbi s rafting centrima u regiji ona u Bosni i Hercegovini su znatno jeftinija i samim time privlače mnoge strane, ali i domaće goste. No, pitanje je hoće li i oni pratiti val poskupljenja koji je zadnjih nekoliko mjeseci zahvatio našu zemlju.

‘Neminovno je da će svi morati podići cijene, hrana je poskupjela, isto kao i prijevoznici i radna snaga, morat ćemo i mi podići cijene naših ponuda, posebno oni koji pored vožnje nude i ručak gostima”, kazali su za Bljesak.info Rafting Neretva centar u Konjicu.Trenutno još nije poznato koliko će se cijene podizati, ali kako su rekli pazit će se da gostu i nakon poskupljenja ponuda i dalje bude primamljiva.

Rafting na Neretvi, govore nam, najviše privlači strane goste, dok je domaćim on ipak skup. No ima i naših gostiju, a njima se uglavnom uvijek ponudi i niža cijena vožnje, tako da će se i ove godine, napominju, gledati na neki način izaći u susret domaćim gostima.Kad je riječ o raftingu na Uni, svoje rafting umijeće na 15 km dugoj ruti koja traje 3 sata, naravno uz kupanja i skakanja u rijeci, platit ćete otprilike kao i prošlih godina. Cijene se barem za sada neće nešto drastično dizati. ”Te cijene su nepromijenjene zadnjih nekoliko godina od kada se rafting počeo razvijati u BiH. Za sada nemamo u planu podizanje, ako i bude to će biti nešto prihvatljivo”, kazali su za Bljesak.info iz Una RC Kiro rafting.

Unu baš kao i Neretvu većim dijelom posjećuju gosti iz regije kao i drugih europskih zemalja, a cijene za sve posjetitelje, objašnjavaju, su iste.Kanu safari Trebižatom Laganim, ali sigurnim koracima u Bosni i Hercegovini razvija se i druga vrsta vodene atrakcije – ona koja čovjeka relaksira i potpuno stapa s prirodom. Riječ je o kanu safariju u čijoj ponudi prednjači hercegovačka ljepotica – rijeka Trebižat.

Ova avantura, sastavljena od niza uzbudljivih lokacija, poput prelijepih slapova Kravice gdje se možete osvježiti i okrijepiti uz domaće delicije, sve više privlače domaće, ali i strane goste. ”Cijene smo prošle godine korigirali nakon prvih poskupljenja, dalje nećemo povećavati. Mislim da nema ni smisla, a ni potrebe. Ponudu svake godine nastojimo bolje osmisliti i ponuditi nešto ljepše”, kazali su za Bljesak iz Udruženja Tajna prirode iz Čapljine.

No zato postoji mogućnost podizanja cijena safarija na Kravicama, ali kako su nam kazali iz Watterfalls Kravice Kayks one ne bi trebale biti previsoke u odnosu na prethodne sezone. Popusta će, ističu, uvijek biti na veće grupe i domaće goste.Sezona raftinga i safarija na bh. rijekama prošle godine počela je ranije nego ove, a zahvaljujući toplom vremenu dugo trajala. Ove godine zbog visokog vodostaja rijeka kasni i početak sezone. Ali kako su nam kazali sugovornici, za našim rijekama vlada velika potražnja, kod stranih i domaćih avanturista te stoga optimistično svi očekuju uspješnu i ovu turističku godinu.

-novikonjic.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech