Četvrtak, 23. Maja 2024.
Kultura & Obrazovanje Puls Grada

Mjere za prevenciju nasilja: Srpska u škole uvodi predmet humanost i bezbjednost, nema zabrane unošenja telefona

Jedna od mjera je i unapređenje sistema anonimne prijave nasilja putem sandučeta povjerenja.

U osnovne škole u Republici Srpskoj od naredne godine uvodi se novi predmet humanost i bezbjednost za deveti razred, a u srednjim će to biti izborni predmet.

Radiće se na jačanju vaspitne uloge prosvjetnih i stručnih radnika, kao i kompetencija direktora, izjavila je danas ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić.“Niko u školi ne smije biti izuzet od obaveze da smo dužni učenicima da stvorimo i pružimo sigurno okruženje tokom njihovog boravka u školama”, rekla je Stojičićeva prilikom predstavljanja Program mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj.

Prema njenim riječima, procjena finansijskih sredstava za realizaciju navedenih mjera je oko 23 miliona KM.

Stojičićeva je istakla da je opredjeljenje Ministarstva da ne uvodi zabranu unošenja telefona u škole, ali će biti naloženo donošenje akta kojim se uređuje njihova upotreba u školama jer smatraju da je komunikacija roditelja i učenika neophodna nakon nastavnog procesa.Ona je pojasnila da određen broj škola već ima interne akte, ali da su oni neophodni u svim školama i da pretpostavlja da će se ići u pravcu zabrane upotrebe telefona tokom nastavnog procesa.

Stojičićeva je istakla da je situacija u školama Srpske sa aspekta bezbjednosti stabilna, te da nije zabilježen nijedan značajniji incident, što ukazuje da se radilo sa djecom.

Ona je naglasila da fokus programa nije bio na represivnim mjerama već na promociji nenasilja i da će se raditi na tome da se zakonske odredbe, koje treba, prilagode realizaciji mjera, a da će dva protokola u vezi sa zanemarivanjem i vršnjačkim nasiljem biti objedinjena u jedan dokument.

Škole će, kako je pojasnila, na raspolaganju imati jedinstven obrazac za evidenciju nasilja, a za učenike će biti rađen štampani i edukativni materijal za prepoznavanje nasilja u školama i školskim domovima.“Radićemo na prikupljanju podataka o odobrenim programima koji se koriste u školama, uspostaviti bazu podataka verifikovanih programa za prevenciju nasilja”, rekla je Stojičićeva i dodala da se potencijalna opasnost mora uočiti prije nego što se nasilje desi.Jedna od mjera je i unapređenje sistema anonimne prijave nasilja putem sandučeta povjerenja.

Resorni ministar je naglasila da bi svaka škola trebalo da u narednom periodu donese sopstveni kodeks ponašanja, a najavila je i unapređenje mehanizma školskog dežurstva kako bi i uloga školskog noćnog čuvara bila redefinisana i da bi on bio na raspolaganju tokom nastavnog procesa.

“Otvorićemo škole kao mjesta u kojima se mogu odvijati određene zajedničke aktivnosti nakon nastavnog procesa”, rekla je Stojičićeva i napomenula da će se sa Ministarstvom unutrašnjih poslova tražiti rješenje da školama na raspolaganju ostane školski policajac.Prema njenim riječima, prenosi agencija Srna, u narednom periodu trebalo bi da bude sprovedena i medijska kampanja za prevenciju nasilja u školama.

Stojičićeva je kroz predstavljanje Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama najavila da će se raditi i na izradi i ugradnji softvera koji bi onemogućio đacima pristup neželjenim sadržajima na internetu tokom boravka u školama.

“Nismo postavili vremenski okvir za realizaciju mjera, to treba da bude jedan kontinuitet i proces koji nikada neće stati i koji se samo može unapređivati”, zaključila je Stojičićeva.

-mondo

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech