Četvrtak, 16. Maja 2024.
Ljepota & Zdravlje

Dr med mr sci Aleksandar Pejić: Nevidljivi alkoholizam i kako ga prepoznati? (2/3)

gradski-magazin-dr-med-mr-sci-Aleksandar-Pejic-sta-je-burnout-ili--sagorevanje-na-poslu

„Iako nema sumnje da je alkoholizam bolest, koja se često prenosi kroz porodice, njeni uzroci su široki kao i uništavanje života onih koji joj se nađu na putu. Ali stručnjaci i alkoholičari se slažu u jednoj stvari o ženama koje pate od ovisnosti: njihov recept za katastrofu je veći od recepta muških alkoholičara i njihova sramota ih sprječava da potraže pomoć. Za mnoge od njih, piće je često simptom većih tragedija — zlostavljanja od strane porodice ili muža, teške depresije i, često, poremećaja u ishrani“.

Novinarka Barb Sweet, članak “Žene i alkoholizam”,

Telegram, 26. februar 2016. godine

Pojedinac se možda bori s ovisnošću o alkoholu, ali njegovo ili njeno ponašanje i izgled možda ne pokazuju konvencionalne indikacije i stereotipe povezane s alkoholizmom. Ovo stanje se naziva “nevidljivi alkoholizam” i opisuje okolnost u kojoj osoba može imati problem s pretjeranom konzumacijom alkoholnih pića. Drugim riječima, možda se ne podudaraju s stereotipnom slikom osobe koja ima poteškoće povezane s alkoholom, kao što je vidno pijana osoba, osoba koja zanemaruje svoje obaveze ili već ima teške fizičke i društvene posljedice pretjerane konzumacije alkoholnih pića. Međutim, to ne znači da pojedine osobe nemaju problema sa alkoholom, ali da mi to jednostavno ne vidimo. Ponekad se tako nešto dešava i u našim porodicama.

Budući da se čini da pojedinac vodi uredan život, prilično dobro funkcioniše u brojnim domenima kao što su zapošljavanje, odnosi i društvene interakcije, može biti teško prepoznati da ta osobu ima poremećaj upotrebe alkohola, koji se onda smatra „nevidljivim alkoholizmom“. Međutim, moguće je da je baš ta osoba prilično ovisna o alkoholu, bilo da ga koristi kao strategiju suočavanja ili sudjeluju u prikrivenom opijanju iza zatvorenih vrata.

Veoma često se dešava da problem „nevidljivog alkoholizma“ srećemo kod žena, naročito žena koje većinu svog vremena provode u svojim kućama. Problem alkoholizma među ženama je složen i važan problem koji je posljednjih godina sve više izložen i fokusiran. Usprkos činjenici da i muškarci i žene mogu patiti od alkoholizma, žene se suočavaju s različitim problemima i poteškoćama u vezi sa konzumiranjem alkohola i ovisnošću. Neki važni aspekti u vezi s „nevidljivim alkoholizmom kod žena“ su:

  • Stigma i kulturna očekivanja: Alkoholizam se kroz istoriju uglavnom povezivao s muškarcima. Kao rezultat toga, problemi povezani s alkoholom među ženama su nedovoljno dijagnosticirani i nedovoljno prepoznati. Zbog izrazitih očekivanja koja društvo postavlja pred žene, kao što su uloga staratelja i zadržavanje određenog imidža, ženama može biti teško da dobiju pomoć za poteškoće koje su povezane s alkoholom zbog straha od kritike i stigme.
  • Uopšteno, žene imaju manji sadržaj vode u tijelu i manje količine enzima alkohol dehidrogenaze, koji je odgovoran za razgradnju alkohola u tijelu. Ove biološke razlike mogu imati negativan uticaj na zdravlje. Kao posljedica toga, žene imaju sklonost bržem upijanju alkohola i većoj koncentraciji alkohola u krvi od muškaraca, čak i kada oba spola konzumiraju istu količinu alkohola. To može dovesti do još ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija, kao što su bolesti jetre, kardiovaskularni problemi i oštećenje mozga.
  • Pijenje i depresija, anksioznost, poremećaji u ishrani i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) primjeri su istovremenih stanja mentalnog zdravlja koja su uobičajena među ženama koje se bore s pićem. Ova stanja mogu imati ulogu u nastanku i nastavku ovisnosti o alkoholu, kao i otežati oporavak.
  • Trauma i samoliječenje: Mnoge žene koje pate od alkoholizma imaju istoriju traume, koja može uključivati fizičko, emocionalno ili seksualno zlostavljanje. Samoliječenje je takođe uobičajeno među ovim ženama. Alkohol može postati tehnika suočavanja koja se koristi za otupljivanje neugodnih osjećaja i sjećanja, što može dovesti do ciklusa samoliječenja koji na kraju rezultuje ovisnošću.
  • Kulturni i sociološki uticaji: Rodne uloge, društveni pritisci i marketinški napori su sve primjeri kulturnih i društvenih elemenata koji imaju potencijal da utiču na ponašanje žena. Glamurizacija i normalizacija alkohola u medijima i u društvenim kontekstima može doprinijeti stvaranju atmosfere u kojoj je prekomjerno pijenje društveno prihvatljivo.
  • Prepreke u liječenju: Moguće je da žene doživljavaju posebne izazove dok pokušavaju da se liječe od alkoholizma. To može uključivati finansijska ograničenja, nedostatak pomoći za brigu o djeci, strah od gubitka starateljstva nad djecom i ograničen pristup specijalizovanim programima liječenja koji ciljaju na jedinstvene potrebe žena. Osim toga, postoji zabrinutost da će izgubiti starateljstvo nad djecom.

Problem „nevidljivog alkoholizma“ zahtijeva cjelovito rješenje, koje bi trebalo uključivati destigmatizaciju, ranu intervenciju, veći pristup rodno specifičnim programima liječenja i edukaciju. Imperativ je da oni koji rade u zdravstvu, kreiranju politika i društvu u cjelini sarađuju kako bi podstakli atmosferu koja podstiče žene da traže liječenje od alkoholizma i uspiju prevladati svoju ovisnost.

Poznati američki pjesnik, pripovjedač i romanopisac, Čarls Bukovski je patio od ovisnosti od alkohola. Svojevremeno je izjavio:

„To je problem s pićem, pomislio sam dok sam si točio piće. Ako se nešto loše desi, pijete u pokušaju da zaboravite; ako se desi nešto dobro pijete da biste proslavili; i ako se ništa ne desi, pijete da se nešto desi.“

Podsjećamo da je alkoholizam bolest koja se može liječiti. Tretman se može sastojati od terapije lijekovima, savjetovanja i učešća u grupama podrške. Za pravilno upravljanje alkoholizmom neophodno je potražiti pomoć stručnjaka u obliku zdravstvenih radnika ili stručnjaka za ovisnosti.

Za Gradski Magazin piše: Dr med mr sci Aleksandar Pejić specijalista psihijatrije
Dozvoljeno prenošenje teksta uz obavezan potpis i link izvora (GMBL).

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech