Četvrtak, 16. Maja 2024.
Ljepota & Zdravlje

Dr med mr sci Aleksandar Pejić: Kako uspješno izličiti ovisnost o alkoholu? (3/3)

gradski-magazin-dr-med-mr-sci-Aleksandar-Pejic-sta-je-burnout-ili--sagorevanje-na-poslu

„Ovisnost o alkoholu je duboka nesigurnost i sam alkohol je lijek za tu nesigurnost. Alkohol nas čini smiješnim na zabavama, boljim sagovornikom za večerom, nestašnijim u krevetu i bez njega većinu alkoholičara je lako prepoznati jer jednostavno ne znaju kako se ponašati. Uobičajeno se vjeruje da pritisci slave pretvaraju ljude u alkoholičare, ali to je potpuno netačno, alkoholičari traže slavu jer je to još jedna droga.

IVAN MASSOW

“Alkoholizam je bolest koja vam govori da nemate problema”, Huffington Post,

6. avgusta 2015

Ovisnost o alkoholu je bolest koja se može liječiti. Tretman se može sastojati od terapije ljekovima, savjetovanja i učešća u grupama podrške. Za pravilno liječenje alkoholizma neophodno je potražiti pomoć stručnjaka (zdravstvenih radnika ili stručnjaka za ovisnosti).

Najnovija dostignuća u terapiji alkoholizma su:

  • Personalizovani planovi liječenja: Praksa prilagođavanja strategija liječenja specifičnim zahtjevima svakog pacijenta kao pojedinca postaje sve popularnija. Alkoholizam je složen problem koji može biti uzrokovan brojnim razlozima, uključujući genetiku, probleme mentalnog zdravlja i društvene situacije. Kao rezultat toga, pružaoci tretmana stavljaju veći naglasak na individualizirane tretmane kako bi uspješnije zadovoljili zahtjeve pojedinačnih pacijenata.
  • Integrisana njega: Neophodno je integrisati tretman za mentalno zdravlje i ovisnost kako bi se pružila potpuna njega. Kod alkoholizma, dvostruka dijagnoza, u kojoj osoba pati i od bolesti ovisnosti i od pratećeg poremećaja iz oblasti mentalnog zdravlja, je redovna pojava. Pokazalo se da liječenje obje bolesti u isto vrijeme dovodi do blagotvornih učinaka koji poboljšavaju opštu dobrobit i rehabilitaciju.
  • Liječenje potpomognuto ljekovima: Kada su savjetovanje i bihevioralni tretmani povezani s ljekovima, povećava se potencijal za poboljšanje rezultata liječenja alkoholizma. Ljekovi koji su odobreni za upotrebu, kao što su naltrekson, acamprosate i disulfiram, mogu pomoći u smanjenju žudnje za alkoholom, spriječiti konzumaciju alkohola i upravljati simptomima odvikavanja.
  • Telemedicina i digitalne intervencije: Uvođenje digitalnih tehnologija i telemedicine povećalo je broj ljudi koji se mogu liječiti od alkoholizma. Pojedinci sada imaju mogućnost interakcije sa stručnjacima i vršnjacima, imaju pristup informacijama i primaju pomoć na daljinu zahvaljujući mobilnim aplikacijama, online grupama podrške i virtualnim terapijskim sesijama.
  • Metode za smanjenje štete: Prepoznajući da potpuna apstinencija od upotrebe alkohola možda nije odmah dostupna ili poželjna za svakoga, metode smanjenja štete se koncentrišu na smanjenje ozbiljnosti štetnih efekata uzrokovanih konzumiranjem alkohola. Smjernice za sigurno pijenje, edukacija o potencijalnim opasnostima, programi zamjene igala i druge aktivnosti usmjerene na sprječavanje predoziranja su uključene među ove metode.
  • Vršnjačka podrška i grupe za međusobnu pomoć: Podrška vršnjaka, poput grupa koji su prošli ili prolaze kroz slične okolnosti može biti od velike pomoći. Osjećaj zajednice, ohrabrenja i odgovornosti može se naći u grupama za samopomoć kao što su Anonimni alkoholičari (AA) i druge organizacije za uzajamnu pomoć.
  • Holistička terapija: Tehnike holističke terapije priznaju međuzavisnost fizičkog, mentalnog i emocionalnog blagostanja osobe. Uključivanje navika samopomoći kao što su zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, dobra higijena sna i druge slične aktivnosti u terapiju alkoholizma može poboljšati ukupne rezultate oporavka.

Za kraj ovog serijala tekstova o alkoholizmu, citiram jedan dio iz knjige „Psihologija: Teme i varijacije“ autora Wayne Weitena:

„Ako je alkoholizam bolest, onda je čudna, jer je alkoholičar najdirektniji uzrok svoje bolesti. Ako alkoholizam nije bolest, šta bi drugo moglo biti?… Ako se alkoholizam definiše kao lični neuspjeh ili moralna slabost, manje je vjerovatno da će se na alkoholičare gledati sa simpatijom i saosjećanjem. Mogli bi biti upozoreni da prestanu piti, biti strpani u zatvor ili na neki drugi način kažnjeni. Ovim odgovorima na njihov alkoholizam upravljao bi prvenstveno pravni sistem, a ne zdravstveni sistem, jer medicinske intervencije nisu dizajnirane da isprave moralne nedostatke.“

Bitno je imati na umu da režimi liječenja moraju biti prilagođeni specifičnim zahtjevima svakog pojedinca, te da ono što je uspješno za jednu osobu možda neće biti uspješno za drugu. U vašem je interesu da razgovarate sa zdravstvenim stručnjacima ili specijalistima za ovisnosti ako se vi ili neko koga poznajete borite s alkoholizmom. Ovi profesionalci mogu dati najažurnije i individualizirane opcije liječenja.

Za Gradski Magazin piše: Dr med mr sci Aleksandar Pejić specijalista psihijatrije
Dozvoljeno prenošenje teksta uz obavezan potpis i link izvora (GMBL).

 

 

 

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech