Srijeda, 1. Maja 2024.
Dom & Enterijer

Ovih šest biljaka odbija komarce

Ukoliko ne želite da koristite hemiju protiv komaraca, ovih 6 biljaka su prirodne alternative.

1. Lavanda

Ljubičasti cvjetovi ove biljke od sredine juna pa sve do kraja avgusta ispuštaju jak miris. Iako mnogi ljudi smatraju da je on izuzetno opuštajuć, istina je da ga insekti izbjegavaju.

Pored toga što će ova biljka ukrasiti svaki ćošak vašeg dvorišta ili terase i doprinijeti mediteranskom šarmu, možete je iskoristiti i tako što ćete osušiti njene cvjetove i staviti ih u platnene kesice koje možete okačiti u ormar ili stavite u spavaću sobu pored uzglavlja kako vas komarci ne bi uznemiravali dok spavate.

2. Ruzmarin

Da li ste znali da je prema starogrčkoj mitologiji ruzmarin nastao od pjene iz koje je Afrodina rođena? Iako je ovo plod imaginacije, ukazuje na njegovo porijeklo i činjenicu da je ova biljka sastavni dio mediteranske mimakije.

Kad je njegova praktična upotreba u pitanju, prva asocijacija je upotreba u kuhinji, kao začin jelima. Upravo ta aroma je neprijatna komarcima, koji je radije izbjegavaju.

3. Limunska trava

Još jedan popularan dodatak jelima, ovog puta citrusnih nota, predstavlja noćnu moru za komarce. U pitanju je biljka iz porodice trava, koja obiluje esencijalnim uljima, korisnim hemikalijama, mineralima i vitaminima.

Ova trava raste visoko i ukoliko joj pružite potrebne uslove bujaće u vašoj saksiji i zauzvrat ispuštati miris koji odbija  dosadne komarce.

4. Mačja trava i menta

Ove srodone biljke sadrže jedinjenje po imenu nepetalakton, koje odbija dosadne komarce. Stoga iskoristite ovu prednost prirode i okružite se ovim  biljkama.

5. Neven

Pored toga što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, u pitanju je zahvalna biljka koja ne zahtijeva puno pažnje. Neven se često sadi oko povrtnjaka kako bi se spriječile štete uzrokovane djelovanjem različitih štetočina.

6. Bosiljak

Još jedna biljka koja je najpoznatija kao začin. Ipak, pojedine studije sugerišu da su eterična ulja iz bosiljka toksična za larve komaraca, pa eto efikasnog načina da ove krvopije spriječite da se razmnožavaju.

www.glassrpske.com

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech