Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Auto Moto & Hi Tech

Roboti dostavljači stigli u Evropu

Na ulicama grada Viljnusa počela je da se kreće prava mala flota autonomnih električnih vozila – robota koji dostavljaju namirnice kupcima. Na taj način Litvanija je postala prva evropska država u kojoj radi robotska dostava namirnica bez vozača u vozilima, piše TheNextWeb, prenosi Benchmark.

Startap kompanija

Robote dostavljače razvila je startap kompanija ”Clevon” iz Estonije, u saradnji s litvanskom platformom za dostavu ”LastMile” i oni sada, kao i ljudski dostavljači, donose namirnice do vrata kupaca.

Sistem funkcionira tako što kupci, kao i inače, naruče robu na platformi za dostavu namirnica, a zatim dobiju tekstualnu poruku s očekivanim vremenom dolaska i kodom za otključavanje vozila koje će im dostaviti namirnice. Roboti-vozila potom preuzimaju robu iz supermarketa, a dostava koju obave je za sada besplatna.

Vozila navodno mogu da isporuče sedam narudžbina tokom jedne vožnje u gradskim četvrtima Stari i Novi Grad u Viljnusu. Predstavnici platforme za dostavu namirnica ističu da vjeruju da će im roboti donijeti prednost u isporuci jer mogu dobro da se snalaze u centru grada čak i tokom špica.

Kompanija koja je patentirala dostavljače-robote tvrdi da su oni fleksibilni i održivi, jer su vozila električna i dolaze s pregradama različitih veličina za smještanje manjih i većih porudžbina. U pogledu sigurnosti, roboti se voze maksimalnom brzinom od 25 kilometara na sat, a sadrže i kamere koje pokrivaju 360 stepeni, kao i radare za navigaciju ulicama.

Na daljinski

Oni, ipak, nisu potpuno samostalni jer ih daljinski nadgledaju teleoperateri u realnom vremenu.

Do revolucionarnog koraka došlo se prvo testiranjem pilot-projekta iz prošle godine u jednom predgrađu Viljnusa. Za tri mjeseca roboti su prešli dvije hiljade kilometara i pokazali sposobnost da rade u različitim meteorološkim uvjetima i za vrijeme padavina, ali i na neasfaltiranim ulicama.

Od kupaca su dobili pozitivne povratne informacije, s ukupnom ocjenom 4,8 od mogućih 5, tvrdi Tadas Norušaitis, osnivač platforme za dostavu hrane.

Planovi kompanije ”Clevon” podrazumijevaju proširenje robotske usluge na druge kontinente, uključujući države Sjeverne Amerike i Bliskog istoka.

avaz.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech