Srijeda, 1. Maja 2024.
Auto Moto & Hi Tech

Besplatan prevoz za 48.000 građana

Besplatan javni prevoz za 48.000 građana Banje Luke postaje realnost.

Potvrdio je ovo gradonačelnik Draško Stanivukovivić, istakavši da će ovom sistemskom mjerom biti obuhvaćeni penzioneri, ali i lica starija od 65 godina.

  • Istorijski i važan dan za Banju Luku. Pune tri godine posvećeno smo radili na tome da obezbijedimo besplatan prevoz za 48.000 građana.. Mandat sam započeo obećanjima, a završavam djelima i na to sam ponosan – kazao je on.

Kako je pojasnio, posebno je ponosan što je penzionerima kroz ovu mjeru, umjesto jednokratne obezbijeđena doživotna podrška.

– Krajnje je vrijeme da penzioneri prestanu da žive od jednokratnih pomoći u izbornim godinama i da se rade konkretni koraci ka boljim uslovima života najstarije populacije. Naša rješenja nisu jednokratna, nego doživotna i način na koji radimo u Banjoj Luci može da bude primjer svim drugima- kazao je Stanivuković.

Dodao je da penzioneri već od danas mogu vrlo jednostavno predati zahtjev i ostvariti pravo na doživotnu karticu za besplatan javni prevoz.

-Pozivam sve penzionere i lica starija od 65 godina da se već od sutra prijave i ostvare svoje pravo – rekao je Stanivuković, te zamolio građane za strpljenje, napomenuvši da će za izdavanje kartica i sprovođenje ove mjere biti potrebno vrijeme.

Gradonačelnik je takođe podsjetio, da osim penzionera, besplatan prevoz u gradu imaju đaci i studenti iz višečlanih porodica, te djeca bez roditeljskog staranja.

Koordinator projekta za sprovođenje mjere besplatnog javnog prevoza Tanja Palačković istakla je da prvi put u istoriji Banje Luke, ali i Republike Srpske penzioneri će dobiti besplatan javni prevoz.

-Ponosna sam što mjere Grada obuhvataju naše sugrađane svih generacija, od rođenja do treće životne dobi i što je Banja Luka primjer svim drugim lokalnim zajednicama – kazala je ona.

Ona je iskoristila priliku da pozove sve penzionere da predaju zahtjev za dobijanje doživotne kartice za besplatan prevoz.

-Svi penzioneri koji žele iskoristiti pravo na besplatan javni prevoz, potrebno je da u prostorijama bivšeg Vojnog odsjeka, Udruženja penzionera Grada Banja Luka u Grčkoj ulici, ali i  u prostorijama svih mjesnih zajednica uz popunjen zahtjev prilože: dvije fotografije, kopiju lične karte, uvjerenje o prebivalištu i ček od posljednje penzije. Kada je riječ o licima starijim od 65 koja nemaju penziju, umjesto čeka od penzije potrebno je da prilože ovjerenu izjavu da ne uživaju penziju ovdje niti u inostranstvu – kazala je ona.

Predsjednik Udruženja penzionera Zoran Uletilović izrazio je veliko zadovoljstvo što su penzioneri dočekali dan kada će im biti besplatan javni prevoz.

-Svaki penzioner će na ovaj način ostvariti određene uštede, što je otprilike iznos u visini od jedne penzije godišnje – rekao je Uletilović.

Jedna od penzionerki Gospana Jokanović izrazila je veliko zadovoljstvo što će prevoz biti i potpuno besplatan.

-Gradonačelnik Stanivuković je ispunio svako obećanje koje je do sada dao. Pred nama su prvi put djela. Bili smo zadovoljni i sa tim što smo imali povoljniji javni prevoz, ali potpuno besplatan prevoz svakako je još veća olakšica – kazala je ona.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech