Nedjelja, 19. Maja 2024.
Ljepota & Zdravlje

Dr med mr sci Aleksandar Pejić: „Kako nedostatak sna narušava naše mentalno zdravlje?“

gradski-magazin-dr-med-mr-sci-Aleksandar-Pejic-sta-je-burnout-ili--sagorevanje-na-poslu

“San je poput zlatnog lanca koji povezuje naše zdravlje i tijelo.”

Thomas Dekker, američki glumac

Nesanica se smatra jednom od NAJČEŠĆIH tegoba u oblasti medicine, a ona je jedan od najčešćih simptoma zbog kojeg pacijenti traže liječničku pomoć. Procjenjuje se da će, u toku jedne kalendarske godine, svaka druga osoba patiti od neke vrste poremećaja sna. Prema nekim procjenama, između 40 i 50 posto opšte populacije pati od barem jedne vrste nesanice. Postoji nekoliko podtipova nesanice, uključujući akutnu nesanicu, hroničnu nesanicu, poteškoće sa uspavljivanjem, poteškoće sa zadržavanjem spavanja, rano jutarnje buđenje, komorbidnu nesanicu, psihofiziološku nesanicu i idiopatsku nesanicu.

Da bismo smanjili vjerovatnoću javljanja nesanice, veoma je važna dobra „higijena spavanja“. Higijena spavanja je skup mjera i postupaka koji pridonose lakšem usnivanju i prosnivanju, a vezani su za mjesto, vrijeme, fizikalne čimbenike, aktivnosti. Održavajte dosljednu rutinu spavanja, kreirajte opuštajuću večernju rutinu i stvorite povoljno okruženje za spavanje. Izbjegavajte kofein, stimulanse i teške obroke prije spavanja. Vježbajte redovno, ali izbjegavajte previše napora prije spavanja. Ograničite dnevno spavanje i upravljajte stresom kroz vježbe dubokog disanja, opuštanje mišića ili meditaciju svjesnosti. Ograničite vrijeme ispred ekrana prije spavanja, jer plavo svjetlo iz računara može poremetiti san. Izbjegavajte alkohol i obilne obroke prije spavanja, jer oni mogu poremetiti san i održati vas budnim.

Ukoliko, i uz sve ovo, osoba i dalje ima problem s usnivanjem i održavanjem sna, potrebno je zatražiti stručnu pomoć. Nesanica se može liječiti nekom od sljedećih metoda:

  • Lijekovi na recept: U nekim slučajevima, ljekari mogu propisati lijekove koji pomažu u spavanju. Ovi lijekovi se obično koriste za kratkoročno olakšanje i mogu uključivati benzodiazepine, ne-benzodiazepinske hipnotike ili agoniste receptora melatonina.
  • Sredstva za spavanje bez recepta: Određeni lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta mogu pružiti privremeno olakšanje za blagu nesanicu. Oni mogu sadržavati antihistaminike ili melatonin.
  • Bihevioralne i kognitivne terapije: Ove terapije se fokusiraju na poboljšanje navika spavanja i rješavanje osnovnih uzroka nesanice. Često se koriste tehnike poput kontrole nadražaja, ograničenja sna i opuštanja.
  • Rješavanje osnovnih zdravstvenih problema: Ako je nesanica uzrokovana osnovnim zdravstvenim stanjem, kao što je apneja u snu ili sindrom nemirnih nogu, liječenje osnovnog problema može poboljšati san.
  • Promjene u životnom stilu: Usvajanje zdrave rutine spavanja, izbjegavanje stimulansa poput kofeina prije spavanja, stvaranje ugodnog okruženja za spavanje i upravljanje stresom također mogu pomoći kod nesanice.

Ako vi ili neko koga poznajete imate periodične poremećaje spavanja i brige vezane za mentalno zdravlje, preporučuje se da dobijete stručnu pomoć od zdravstvenog radnika ili stručnjaka za mentalno zdravlje / ljekara specijaliste psihijatrije.

Za Gradski Magazin piše: Dr med mr sci Aleksandar Pejić specijalista psihijatrije
Dozvoljeno prenošenje teksta uz obavezan potpis i link izvora (GMBL).

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech