Četvrtak, 29. Februara 2024.
Preduzetništvo

Kako postići bolje rezultate na poslu i kako postati produktivniji na radnom mjestu

Produktivnost i tačnost zaposlenih opadaju tokom popodneva, prema nedavno objavljenoj studiji u naučnom časopisu Plos One. Istraživači su dve godine proučavali skoro 800 zaposlenih u kancelarijama, a ne na daljinu.

Za razliku od drugih studija koje ispituju produktivnost radnika, ova se ne oslanja na samoevaluaciju ili povratne informacije menadžera. Umesto toga, istraživači su pratili metriku korišćenja računara kao što su brzina kucanja, aktivnost miša i greške pri kucanju.

Popodneva su obično bila deo dana kada je napravljeno najviše grešaka u kucanju. A petkom popodne, konkretno, došlo je do smanjenja računarske aktivnosti i povećanja grešaka u kucanju.

„Ovo je u skladu sa sličnim nalazima da se broj zadataka koje zaposleni obavljaju stalno povećava od ponedeljka do srede, a zatim opada u četvrtak i petak“, naveo je Taehjun Roh, koautor studije i docent na odeljenju za epidemiologiju Teksaškog univerziteta A&M za ScienceDaily.com.

 

Zaposleni treba da imaju veću fleksibilnost

Autori studije kažu da ovo istraživanje doprinosi rastućim dokazima da bi radna mesta trebalo da omoguće veću fleksibilnost.

Većina zaposlenih bi, pokazuju ankete, pozdravila ovu promenu. Njih 61 odsto navodi da bi radije radili skraćenu radnu nedelju, a 33 odsto priznaje da bi napustilo svoj posao zbog drugog sa skraćenom nedeljom, prema istraživanju Monster, prenosi CNBC Make It.

„Fleksibilni radni aranžmani, kao što je hibridni rad ili četvorodnevna radna nedelja, mogu da pomognu u ublažavanju negativnih efekata dugih radnih nedelja i promovisanju većeg blagostanja i produktivnosti zaposlenih“, napisali su autori studije.

Na primer, poslodavci su možda otvoreniji da dozvole zaposlenima da rade na daljinu petkom ili da primene skraćene radne nedelje sa slobodnim petkom.

 

-bizlife.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech