Petak, 3. Maja 2024.
Kutak za roditelje

Oživljavanje starih imena – tradicionalna ženska imena se vraćaju u modu!

U poslednjim decenijama, trend davanja stranih imena deci sve više je prisutan. Međutim, sve veći broj roditelja ponovo otkriva čaroliju i duboko značenje starih srpskih imena, koja su decenijama bila tradicionalna i omiljena. Ova tradicionalna ženska imena se vraćaju u modu!

Pridružite nam se dok istražujemo neka od prelepih ženskih imena kojima su se Srpkinje nazivale vekovima.

Tradicionalna ženska imena:

Angelina – Anđeo među imenima

Prvo ime na našem putovanju je Angelina, koje potiče od grčkog imena Angelos, što znači “vesnik” ili “poslanik”. Ovo ime sa sobom nosi osećaj duhovnosti i blagosti.

Višnja – Povezanost sa prirodom

Višnja, ime koje je preuzeto iz prirode, nosi sa sobom simboliku drveta i ploda. To je ime koje se proteže kroz vreme, ostavljajući utisak vitalnosti i plodnosti.

Danica – Zvezdano ime

Danica, ime koje dolazi iz opšteslovenskog naziva za jutarnju zvezdu, nosi sa sobom sjaj i svetlost. Ovo ime je kao zrak sunca koji obasjava svaki dan.

Dušica – Nežnost duše

Izvedeno od reči “duša”, ime Dušica donosi osećaj nežnosti i dubokih emocija. To je ime koje nas podseća na unutrašnju lepotu svakog pojedinca.

Đurđa – Koreni u zemlji

Đurđa, ime grčkog porekla koje je nastalo od reči “zemljoradnik”, nosi sa sobom povezanost sa prirodom i plodnošću zemlje.

Željka – Ime sa željom

Željka, ime koje je doslovno izvedeno od reči “želja”, donosi sa sobom snagu i determinaciju. To je ime koje odražava volju i ambiciju.

Zlata – Blago ime

Zlata, ime koje dolazi od reči “zlato”, nosi sa sobom vrednost i sjaj. To je ime koje simbolizuje vrednost i dragocenost.

Jela – Veza sa prirodom

Jela, ime koje je izvedeno od naziva zimzelenog drveta jele, donosi sa sobom prirodnu povezanost i vitalnost.

Ljubica – Ime nežnosti

Ljubica, ime staroslovenskog porekla, nosi suptilnu simboliku ljubavi i nežnosti. To je ime koje odražava ljubav prema životu.

Mila – Draga i dragocena

Mila, ime koje dolazi od reči “mila” ili “draga”, donosi sa sobom toplinu i nežnost. To je ime koje nas podseća na bliskost i ljubav.

Ova prelepa imena predstavljaju samo mali deo bogate tradicije i kulture srpskih imena. Povratak ovih imena u modu donosi sa sobom obnovu veza sa prošlošću i dubokim značenjem.

Dok se moderni trendovi menjaju, stara imena ostaju kao trajno sećanje na naše korene i identitet, piše 24sedam.

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech