Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Auto Moto & Hi Tech Kultura & Obrazovanje Puls Grada

Ličnim pričama uče mlade da alkohol i volan ne idu zajedno

BANJALUKA – Trenuci nesavjesnog ponašanja u mladosti Dejanu i Zoranu su promijenili živote. Greške za volanom napravljene prije više od dvije decenije zauvijek su ih vezale za kolica.

Svjesni grešaka, ali i posljedica, danas širom Republike Srpske drže predavanja srednjoškolcima koji će uskoro sjesti za volan pričajući svoje ispovijesti, a iskustvo nesreće podijelili su i sa učenicima banjalučke Tehničke škole u Domu omladine u okviru projekta “Sa žurke bez automobila”.

“Vraćajući se iz jednog subotnjeg noćnog izlaska u alkoholisanom stanju doživio sam saobraćajnu nezgodu. Pri tome, teško sam se povrijedio. Povreda kičme. Jedan dio života sam proveo u invalidskim kolicima. Poslije toga sam se oporavio, međutim ostale su trajne posljedice i dan-danas se krećem pomoću štaka, odnosno pomoću invalidskih kolica”, započeo je svoju priču Dejan Trninić, koji je saobraćajnu nezgodu doživio sa samo 19 godina.

Kako ističe, cilj mu je da na osnovu vlastite životne priče ukaže mladima da ne ponavljaju njihove greške.

“Odnosno, da na osnovu naših iskustava izvuku pouke i osnovno što želimo da im prenesemo jeste da ukoliko izlaze u grad ili idu na neku žurku, ako znaju da će tamo konzumirati alkohol, ali i psihoaktivne supstance, odnosno droge, da isključivo pronađu bezbjedan put kući”, istakao je Trninić.

On je iskazao nadu da će mladi razmišljati o njihovim pričama kada budu htjeli sjesti za volan u alkoholisanom stanju.

“Automobil i alkohol ne idu zajedno. Automobil i droga ne idu zajedno”, rekao je Trninić mladima dodajući da je cijena taksija manja od cijene koju i danas plaća.

Nevezan pojas razlog je teških posljedica koje je zadobio Zoran Vujin u saobraćajnoj nesreći, a kako ističe, nesreća ne mora biti velika, ali može ostaviti velike posljedice.

“U mom slučaju, šteta na automobilu je bila minimalna. Vozilo je bilo malo oštećeno, ali ja sam udario glavom i ostao više od 25 godina u kolicima”, rekao je Vujin.

Podršku predavanju dala je i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, a Nikola Torbica iz ove agencije istakao je da sa mladima rade kroz projekat “Kad se život preokrene”, te da podržavaju i sve druge slične projekte, jer na taj način dolaze do mladih ljudi i prenose im bitne informacije iz sfere saobraćaja.

“Moramo im na sve načine pričati o saobraćaju. Nije dovoljno da se položi vozački ispit, da se nauče pravila kretanja u saobraćaju. Moraju da imaju dodatnu edukaciju, da se pravilno ponašaju, da imaju saobraćajnu kulturu i da budu bezbjedni u saobraćaju”, rekao je Torbica navodeći da mladi čine oko 30 odsto smrtno stradalih lica u saobraćajnim nesrećama.

Kako je istakao, kroz projekte “Kad se život preokrene” i “Sa žurke bez automobila” do sada su obišli preko 50 lokalnih zajednica, a predavanjima je do sada prisustvovalo više od 4.000 mladih.

Inače, projekat “Sa žurke bez automobila” podržan je od strane grada Banjaluka, a u organizaciji Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda STEP i Omladinskog savjeta Republike Srpske.

/ nezavisne.com

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech