Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Auto Moto & Hi Tech

Nova platforma za smještaj u Beču spaja mlade i stare kao cimere

U austrijskoj prijestolnici od 2019. godine postoji platforma “Cimer” (njem. “Wohnbudddy”) koja posreduje u pronalaženju zajedničkih oblika stanovanja između različitih generacija. Mladi dobivaju stambeni prostor po pristupačnim cijenama, a suživot različitih generacija funkcioniše na obostranu korist.

Ideja o platformi nastala je već 2015. godine konceptom zajedničkog stanovanja starije i mlađe generacije kao cimera. Pratio se razvoj koncepta i u kojoj mjeri različiti životni stilovi mogu da se uklope. Trenutno postoje dva dostupna modela posredovanja. Jedan model je da stariji sugrađani obezbjeđuju slobodnu sobu mlađima po pristupačnim cijenama, dok se drugi model odnosi na izdavanje praznih soba u staračkim domovima mlađoj populaciji..Najvažnije je da se novi cimeri međusobno podržavaju prema prvobitnom dogovoru.

Inovativan bečki model počiva na različitim statistikama koje svjedoče da je ovakva platforma itekako potrebna. U Beču oko 200.000 studenata u prosjeku živi od 870 eura mjesečno. Postoji 96 domova za stare, dok je oko 30 posto građana preko 60 godina starosti i samohranih roditelja u opasnosti od isključenosti iz društva i siromaštva. Prosječni troškovi iznajmljivanja stanova u Beču su porasli za 43 posto između 2008. i 2018. godine. Statistike govore da sobe starije od 66 godina u prosjeku žive u 70 kvadrata.

– mreza-mira.net

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech