Četvrtak, 22. Februara 2024.
Puls Grada

POMOZIMO mladoj Banjalučanki da pobijedi opaku bolest: Potrebni donori matičnih ćelija

Katarina Trivić (21) iz Banjaluke već drugi put boluje od leukemije, trenutno se nalazi na hemoterapiji i sprema se za transplataciju matičnih ćelija.

Ona je putem svog Instagram naloga apelovala na sve humane ljude da joj pomognu sa donorinjem matičnih ćelija, koje su joj je neophodne za izliječenje.

„Htjela sam da apelujem na sve humane ljude, jer baš vi možete biti neko ko može da mi spasi život. Imam dijagnozu leukemije i treba da idem na transplantaciju matičnih ćelija, ali nemam srodnog donora“, navela je ova hrabra djevojka.

Kako je objasnila, donori matičnih ćelija mogu da budu ljudi između 18 i 40 godina koji nemaju problem sa srcem, bubrezima te da nemaju neku autoimunu bolest. Donori ne mogu da budu žene koje su rađale, a uslov je da osoba ima više od 60 kilograma.

„Postoje banke donora matičnih ćelija koje postoje u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, dok u BiH nema takvih banaka. Ali, ako imate državljanstvo jedne od ove tri države ili neke druge države u kojoj postoji banka matičnih ćelija, možete da se prijavite za donora. Sa matičnim ćelijama možete da pomognete bilo kojoj drugoj osobi na svijetu kojoj je to potrebno, ako se podudarate u nekim genima“, rekla je Katarina.

Izvor: https://desavanjaubijeljini.com/

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech