Petak, 3. Maja 2024.
Puls Grada Sport

Svečano otvorene Igre budućnosti u Kazanju

Spektakularnom ceremonijom u Kazanju, otvorene su Igre budućnosti.

Visokotehnološka i multimedijalna ceremonija, pružila je gledaocima jedinstvenu igru sa prostorom, svjetlom i projekcijama.

Vještačka inteligencija je učestvovala u kreiranju ceremonije otvaranja, koja otkriva prognoze svijeta u osam pravaca: gradovi i urbanizam, robotika, obrazovanje, medicina i biotehnologija, poljoprivreda i ekologija, istraživanje svemira, transport, energetika.

Učesnike i goste pozdravio je predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

– Rusija je bila i dalje jeste jedna od glavnih sportskih država svijeta, zemlja velikih pobjeda, rekorda i sportista. Igre budućnosti nemaju nikakve veze sa politikom, i u njima neće biti diskriminacije ili dvostrukih standarda, svi učesnici će biti ravnopravni. Istorija počinje upravo sada, ovdje u Rusiji – rekao je Putin na otvaranju.

Pored predsjednika Ruske federacije, sa njegove lijeve strane, bila je mlada klizačica Kamila Valijeva, koja je nedavno suspendovana na četiri godine odlukom Suda za sportsku arbitražu (CAS).

Prvi čovjek Rusije na taj način je pokazao šta misli o odluci da se jednoj od najtalentovanijih sportistiskinja ove zemlje maltene uništi karijera.

Predstavnici Srbije na Igrama upisali prvu pobjedu

Prvog dana takmičenja na Igrama budućnosti u Kazanju srpski predstavnici ostvarili su i prvu pobedu.

E-sport tim Partizan donio je Srbiji prvi trijumf na Igrama budućnosti, pošto je na startu grupne faze savladao Fenikse iz Azerbejdžana ukupnim rezultatom 35:30.

Marko Čakarević, član e-sport tima Partizan, bio je zadovoljan nakon pobjede, a govorio je i o utisku koji je stekao od dolaska u Rusiju.

Grad je veoma lijep. Sve tvrđave koje se u njemu nalaze su prelijepe. Grad kao grad je veliki, a jedino što nama ne odgovara je vrijeme. Mi ne volimo kada ima mnogo snijega. I temperatura je ovde ispod nule, ali grad je jedan od najljepših u kojima smo bili – rekao je Čakarević.

Igre budućnosti, prvi veliki međunarodni turnir digitalnih sportova na svijetu koji kombinuju fizička takmičenja u klasičnim sportovima i posebno priređenim digitalnim sportskim disciplinama za onlajn učesnike iz cijelog svijeta, održavaju se u Kazanju od 21. februara do 3. marta.

To je prvo međunarodno takmičenje u hibridnim disciplinama, a očekuje se da će na turniru učestvovati više od 260 međunarodnih timova i više od 2.000 učesnika iz cijelog svijeta.

Od srpskih takmičara učestvuju članovi e-sport timova Crvene zvezde i Partizana.

RT Balkan

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech