Subota, 27. Aprila 2024.
Auto Moto & Hi Tech Putovanja & Zanimljivosti

Japan lansira prvi drveni satelit u cilju borbe protiv zagađenja

Nedavno istraživanje otkrilo je da aluminij može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača.

Očekuje se da satelit bude lansiran s američkom raketom ovog ljeta.

Naučnici s japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su mali satelit od drveta magnolije, nazvan LignoSat, kako bi se umanjilo zagađenje u svemiru.

Ovo drvo je na testovima pokazalo rezistenciju na svemirske uvjete, a očekuje se da satelit bude lansiran s američkom raketom ovog ljeta, prenosi Gaurdian.

Ako LignoSat pokaže stabilnost u orbiti, postoji mogućnost većeg korištenja drveta kao građevinskog materijala za više satelita.

Procjenjuje se da će više od 2.000 svemirskih letjelica biti lansirano godišnje u narednim godinama, a aluminij, od koga se sada prave sateliti, mogao bi uskoro predstavljati velike ekološke probleme zbog sagorijevanja pri ponovnom ulasku u atmosferu.

Nedavno istraživanje koje su proveli naučnici s Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji otkrilo je da aluminij može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevog ultraljubičastog zračenja i može utjecati na količinu sunčeve svjetlosti koja putuje kroz atmosferu, što se može izbjeći korištenjem drvenih satelita, piše Euronews.rs.

avaz.ba

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech