Subota, 27. Aprila 2024.
Puls Grada

Dvije duge u Banjaluci u istom danu! Kuštrinović: Spremite se za vrućine

Čak dvije duge koje su su juče pojavile u Banjaluci, najavljuju nam vrelo ljeto. Tako za BL portal kaže banjalučki meteorolog Nebojša Kuštrinović, koji, makar za voćare, ima nešto bolje vijesti.

„U narodnoj meteorologiji  vjeruje se da jarke boje na nebu poručuju da nas čeka vrelo ljeto. Upravo takvom se i možemo nadati, jer prema svim dugoročnim prognozama ovo će biti najtoplija godina u istoriji. Padavine koje sada imamo su dobre, a proljeće je praktično počelo prvog marta, što i ne čudi, jer smo imali najtopliji februar“, objašnjava Kuštrinović.

Zato poljoprivrednicima ranije nego ikad preporučuje početak radova, jer su i ove padavine došle u pravo vrijeme. Već od četvrtka i petka ove sedmice mogu se nastaviti i radovi na usjevima.

„Nekad se vjerovalo – što u martu zrije, u aprilu ošine, ali ova godina bi mogla biti izuzetak. Jutra će biti malo svježija, ali, srećom, u martu većeg mraza, a ni snijega neće biti. Poljoprivrednici ne vole što je rano sve procvjetalo, ali po svemu sudeći ove godine nema potrebe za strahom od čuvene baba Marte i mraza. Više bi trebalo obratiti pažnju na suše, jer očekuje nas najtopliji jul mjesec, a i u avgustu će biti jake temperature“, naglašava Kuštrinović.

Na kraju, poljoprivrednicima savjetuje da se ozbiljno pripreme na prilagođavanje klimatskim promjenama.

Željka Pavlović, BL portal

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech