Subota, 27. Aprila 2024.
Kutak za roditelje

Samoizdaja u odnosima

Rolo Mej, američki egzistencijalistički psiholog i autor, napisao je: „Ako ne izražavaš svoje originalne ideje, ako ne slušaš svoje vlastito biće, izdaćeš samog sebe“. „Samoizdaja“ nije klinička dijagnoza, već se taj pojam koristi u području mentalnog zdravlja i samopomoći kako bi se opisalo negiranje delova sebe (na primer svojih potreba, misli, osećanja) za dobrobit druge osobe, posla, odnosa itd. U osnovi, to je kad god stavimo nešto ili nekoga ispred sebe, kad prebacimo svoju lojalnost sa sebe na nešto spolja. Tu se ne radi o kompromisu oko trivijalnih pitanja kao što su kojim vozom putovati ili u kojem restoranu jesti, već o postupcima koji ugrožavaju ono što jesmo.

Egzistencijalistička analiza postavlja važno pitanje: „Šta se izgubi kad radim ono što nije ja?“
Odgovor na to pitanje je: „Ja se izgubim. Izgubim sebe. Postanem sebi stranac“.

Ponekad samoizdaja poprimi ekstremni oblik spremnosti da učinimo nešto što nas boli kako bismo zadovoljili druge, ili u promašenom pokušaju da „zadržimo“ nekoga. Mnogi od nas veoma se plaše da budu sami i spremni su da žrtvuju šta god da je potrebno kako se ne bi suočili sa usamljenošću. A opet, trudeći se da poseduju nekoga, izgube posed nad sobom. Andre Žid, francuski pisac i Nobelovac, rekao je: „Strah ih je da će se naći sami – to je ono što ih muči – pa uopšte ne pronađu sebe“.
Samoizdaja prebacuje naš fokus sa sebe, zbog čega nalazimo motivaciju izvan onoga što jesmo. Ovaj prelaz često je postupan i nismo ga svesni. Možda počinje nekim malim činom, kao što je reći „da“ kada želimo da kažemo „ne“, ali brzo može preći u reagovanje na ljude i situacije onako kako predviđamo da njima odgovara, umesto u skladu s onim što je nama potrebno. Naši postupci određuju šta postajemo i istovremeno utiču na naš sadašnji odnos sa sobom (autentični ili neautentični).
Naravno, autentičnost nam pomaže da stvorimo zdrave odnose s ljudima oko sebe, ali takođe služi kao temelj zdravog odnosa sa sobom.

Autentičnost je, pre svega, za nas. Ipak, mnogi od nas veruju da je za druge, a s obzirom na to da verujemo da je za druge, često smo spremni da je žrtvujemo za njih. U svom radu i istraživanjima, otkrila sam da se samoizdaja najčešće javlja u ljubavnim vezama (iako su porodični odnosi vrlo blizu, na drugom mestu). To može da izgleda ovako:

– Menjate sebe kako biste bili osoba kakva vaš partner želi da budete
– Negirate probleme u vezi (čak i ako vas povređuju)
– Utišavate unutrašnji glas/intuiciju (jer preti vašoj vezi)
– Upuštate se u neželjenu intimnost (kako biste zadovoljili partnera)
– Pristajete na manje nego što zaslužujete
– Ugrožavate sopstvena uverenja i vrednosti
– Izvinjavate se za nešto što nije vaša krivica
– Ne zauzimate se za svoje potrebe
– Prelazite sopstvene granice kako biste usrećili partnera
– Lažete kako biste zadržali mir
– Umanjujete sebe kako bi se drugi osećali bolje u vezi sa njima samima
– Žrtvujete svoju nezavisnost
– Upuštate se u stvari koje su ispod vašeg ja ili ga ponižavaju
– Oklevate kad je reč o zauzimanju za sebe
– Usresređeni ste na stavljanje tuđih potreba ispred sopstvenih
– Ne cenite odnos sa sobom i ne ulažete u njega (jer dajete svoje vreme i energiju „njima”).

Autentičnost nam nije prirodom dana niti unapred određena, iako to deluje kao vrlo primamljiva ideja. Autentičnost je proces donošenja odluka i kreiranja onoga što jesmo. To podrazumeva život u kojem su naša delanja, emocije i misli usklađeni. Mi otkrivamo ko smo, ali to činimo kreirajući sebe.

Autentičnost kao način bivstvovanja doseže se preuzimanjem tereta odgovornosti, izbora i slobode. Autentičnost zahteva naše aktivno učešće.

Mi smo uvek slobodni – a to znači da smo uvek odgovorni.

~ dr Sara Kuburić, egzistencijalistički psihoterapeut, iz knjige „Na meni je“
Dr Sara Kuburić, poznatija na Instagramu i kao Millenial therapist (1.7 miliona pratilaca na Instagramu!) dolazi u Beograd! Na radionici i predavanju koji će se održati 20. odnosno 21.04. u pozorištu Madlenianum, Sara će domaćoj publici predstaviti svoju knjigu “Na meni je”/”It's on me”, i sprovesti nas kroz teme gubitka sopstvenog ja, autentičnosti, važnosti iznalaska smisla kao glavne pokretačke okosnice u našim životima. Ostvarite popust od 10% na kupovinu karata za ove događaje unosom koda beleske10 pri finalnom koraku kupovine – link je u komentarima.

Takođe, veliko nam je zadovoljstvo da pre Sarinog gostovanja u Beogradu obavimo intervju sa njom u okviru psihoedukativne grupe Beleške u nedelju 31.03. u 19h – razgovaraćemo na temu autentičnosti u partnerskim odnosima. Link za učlanjenje i prisustvovanje razgovoru nalazi se u komentarima.
Vidimo se!

Izvor: Beleške sa psihoterapije

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech