Utorak, 30. Aprila 2024.
Kultura & Obrazovanje

Otvorena manifestacija „Dani Vlade S. Miloševića“, bogat program ovogodišnjeg jubilarnog izdanja

Manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića”, koja se ove godine održava 25. put, počela je sinoć koncertom simfonijskog orkestra i hora studenata Akademije umjetnosti u Banskom dvoru.

Manifestaciju tradicionalno organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Muzikološko društvo Republike Srpske.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, koji je rekao da je Vlado Milošević savršen spoj raskošnog talenta i svjesnosti šta znači sačuvati glas svog naroda.

Kako je naveo, od njega smo naučili da autentična muzika zapravo ozvučuje dubinski i suštinski duh jednog pondeblja.

Uz čestitke organizatorima, naveo je da Grad Banja Luka tradicionalno podržava manifestaciju, a ove godine još snažnije zbog jubileja.

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac kazala je da su Banjalučani, posebno ljudi iz ove struke, ponosni na ovu manifestaciju, koja traje četvrt vijeka.

-To je izuzteno značajan broj, a posebno je važno to što mi slavimo Vladu Miloševića, čovjeka koji je zaslužan zbog čega mi imamo danas ovako kvalitetne umjetnike, posebno muzičare. Tako da je to bilo jedno zdravo sjeme koje je on posijao davno i zato što je sve tako zdravo raslo zato smo i dobili ovako značajne i velike rezultate – naglasila je Savić – Banjac.

Manifestaciju je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, koja je istakla da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija u oblasti muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj.

Naime, manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” do 20. aprila okupiće eminentne regionalne i domaće predavače i soliste – pjevače i instrumentaliste.

Biser manifestacije predstavlja međunarodni naučni skup koji se bavi i najznačajnijom temom, a to je istraživanje rada Vlade Miloševića.

Pokrovitelji manifestacije su Kabinet predsjednika Republike, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpsle i Grad Banja Luka.

Manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” održava se u Banjoj Luci od 1999. godine.

Ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Miloševića, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike Republike Srpske i BiH.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech