Četvrtak, 23. Maja 2024.
Kultura & Obrazovanje

Dan otvorenih vrata i Festival fakulteta: Maturantima predstavljena ponuda studijskih programa u Banjoj Luci

U okviru Dana otvorenih vrata i Festivala fakulteta, učenicima završnih razreda banjalučkih srednjih škola, predstavljeni su fakulteti i ponuda studijsih programa Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovoj manifestaciji koja ima za cilj da maturantima predstavi ponude fakulteta, ali i da im pruži sve neophodne informacije o studiranju u Banjoj Luci, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Staninovuković, koji je poručio mladim ljudima da buduća zanimanja biraju u skladu sa svojim afinitetima, ali da svakako vode računa i o potrebama tržišta rada.

-Život ima mnogo raskrsnica, stoga je važno da mladi ljudi odaberu pravi smjer kako bi najbrže dostigli svoje ciljeve. Nakon što su na Sajmu zanimanja naši osnovci imali priliku da se upoznaju i na osnovu toga donesu najbolju odluku pri izboru srednje škole, danas smo dio Festivala, koji pruža našim mladim ljudima da nakon srednje škole krenu u najboljem smjeru kada je u pitanju visoko obrazovanje – kazao je Stanivuković.

Dodao je da je istovremeno važno birati i zanimanja koja su potrebna tržištu rada.

-Grad Banja Luka kao lokalna zajednica već tradicionalno podržava i promoviše deficitarna zanimanja, kroz dodjelu stipendija studentima koji se opredijele za neko od zanimanja koja su tražena na tržištu rada – istakao je Stanivuković.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir kazao je da je ovo važna manifestacija, jer studenti đacima maturantima predstavljaju svoja iskustva studiranja u Banjoj Luci i Republici Srpskoj.

-Univerzitet u Banjoj Luci već tradicionalno organizuje ovu manifestaciju koja je do sada dala dobre rezultate, jer maturanti imaju priliku da zajedno sa studentima obiđu fakultete i dobiju sve neophodne informacije o studiranju, ali i studentskom životu. Uslovi koje Banja Luka ima mogu se mjeriti sa studentskim gradovima u regionu i mi nastojimo da iz godine u godinu podižemo kvalitet. Radimo i na inoviranju studentskih programa posebno na programima koji daju dobre rezultate, te da na taj način izađemo iz krize univerziteta koja vlada u cijelom svijetu – istakao je Budimir.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin kazap je  da Studentski parlament i Unija studenata maksimalno promovišu Univerzitet i studijske programe, te da su brojne prednosti koje banjalučki fakulteti nude.

– Omogućili smo praktično besplatno studiranje na Univerzitetu u Banjoj Luci i praktično besplatan studenstki smještaj – podsjetio je Gajanin, te istakao da će ove akademske godine biti akreditovano nekoliko novih studijskih programa.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Andrej Ševa rekao je da je na Dan otvorenih vrata danas u Banjaluci stiglo oko 2.000 maturanata iz cijele Srpske.

– Već drugu godinu zaredom univerzitetsku dvoranu punimo mladim ljudima i budućim studentima – rekao je Ševa.

Inače, Dan otvorenih vrata organizuje se u okviru manifestacije „Dani studenata“ Univerziteta u Banjoj Luci, čiji je cilj afirmacija i promocija studentskog života.

„Dani studenata“, kao najveći studentski događaj u Srpskoj koji ove godine traju do 24. aprila, ponudiće široku paletu aktivnosti, Studentske sportske igre i Festival fakulteta, projekcije na otvorenom, mnoge radionice, edukacije, predavanja i panel-diskusije.

Organizatori „Dana studenata“ su Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci i Unija studenata Srpske.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech