Petak, 26. Aprila 2024.
Preduzetništvo

Otkrivamo vam jednog od govornika na drugoj preduzetničkoj konferenciji

Završila master program na univerzitetu koji je Forbes smjestio ispred Harvarda.

Jedan od panelista je Mirjana Popović , Skup preduzetnika – konferencija II Banja Luka 2018,  održaće se 24.05.2018 u hotelu Bosna, Kralja Petra I Karađorđevića 97. sa početkom u 18.00 časova do planiranih 20.15 časova. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan, a posjetioce će dočekati i interesantne nagrade.

Na jednom mjestu okupiće se veći broj preduzetnika, a cilj je podstaći dijalog i ličnim primjerima uspješnih preduzetnika pokazati dobre primjere iz prakse te iste promovisati i pustiti u javnost. Kao i prethodnu konferenciju i ovaj put će voditi moderator programa Biljana Knežević.

Mirjana Popović je jedina Evropljanka koja je 2015. godine završila master program iz političke ekonomije na prestižnom Williams Collegeu u Sjedinjenim Američkim Državama, te 2. Bosanka koja je ikad aplicirala za program Centra za razvojnu ekonomiju ove visokoškolske ustanove.

Mirjana Popović, koja živi u Banjoj Luci i zaposlena je u javnoj upravi RS-a u intervjuu za Fokus.ba govori o uslovima koje svi zainteresirani studenti iz BiH moraju ispunjavati kako bi aplicirali za ovaj program, načinu školovanja, te stipendiji koja je obezbijeđena u potpunosti ili djelomično….

  • Završili ste master program na jednom od najbolje rangiranih visokoškolskih ustanova u Americi. 

POPOVIĆ: Završila sam master program iz političke ekonomije na Williams Collegeu, Williamstown, država Massachusetts.

U pitanju je program Centra za razvojnu ekonomiju u okviru Williams Collegea koji je namijenjen zaposlenima u javnom sektoru i nevladinim organizacijama isključivo zemalja u razvoju.

Program je u trajanju od jedne akademske godine, tačnije dva semestra i uključuje takođe period takozvane „orijentacije“, koji omogućava pripremnu nastavu za ovaj program.

  • Kako ste došli na ideju da aplicirate za ovaj pogram i šta uopšte neko treba ispunjavati da bi moglo konkurisati za ovaj program?

POPOVIĆ: S obzirom da sam zaposlena u javnoj upravi Republike Srpske i moj posao između ostalog podrazumijeva i saradnju s međunarodnim finansijskim institucijama u BiH, od istih sam dobila informaciju o mogućnostima školovanja na Williams Collegeu kao i pismo preporuke koje je neophodno prilikom same aplikacije. Aplikacije se primaju od početka septembra pa do kraja decembra za narednu godinu.

 

Kandidati koji ispunjavaju uslove polažu prijemni ispit organizovan u zemlji kandidata od strane Williamsa. Ukoliko kandidat bude uspješan na prijemnom ispitu sa njim se obavlja još jedan usmeni intervju putem skypa.

Dakle, osnovni uslovi za prijavu na ovaj master program su završen osnovni studij iz oblasti ekonomije, statistike, matematike ili ekvivalent, najmanje dvije godine radnog staža u u javnom ili nevladinom sektoru zemlje u razvoju i poznavanje engleskog jezika.

 

  • O samom programu se vrlo malo zna u BiH. Šta biste savjetovali onima koji također žele aplicirati?

POPOVIĆ: O programu se jako malo zna u našoj zemlji. Ja sam druga osoba iz BiH koja je dobila priliku da pohađa ovaj programu, a za ovu generaciju nije bilo prijavljenih kandidata.  Velika je šteta za našu zemlju da ne iskoristi ovu priliku jer program postoji od 1961. godine. Stipendija za sve primljene studente je obezbijeđena djelimično ili čak potpuno.

Zapravo, Williams College je na svim rang listama najboljih fakulteta u Americi u samom vrhu, dok ga je čuveni Forbes šest godina zaredom rangirao na mjesto broj jedan, ispred mnogih poznatih univerziteta kao što su Harvard, Yale, Princeton…

 

Oni koji ispunjavaju uslove i koji žele da nastave školovanje na master programu, definitivno se trebaju odlučiti za ovaj program. Predavači su doktori ekonomskih nauka sa najboljih univerziteta u SAD-u i u svijetu, sa dugogodišnjim radnim iskustvom iza sebe.

Također, program podrazumijeva  učešće na seminarima i posjete mnogim finansijskim institucijama u Washingtonu kao što su International Monetary Fund, World Bank, Federal Reserve Board, International Finance Corporation… I u New Yorku se posjećuju finansijske institucije na Wall Streetu kao što su Federal Reserve Bank of New York, Goldman, Sachs, & Co, Moody’s, UNDP…

  • Kako biste opisali Vaš studentski život u Sjedinjenim Američkim Državama?

POPOVIĆ: Što se tiče “studentskog” života u SAD-u, Williamstown je malo mjesto i najveći dio je pokriven studentskim kampusom. Williams College ukupno broji nešto više od 2.000 studenata, dok ovaj master program svake godine prima oko trideset studenata iz zemalja u razvoju iz cijelog svijeta.

 

Uglavnom su tu studenti iz Azije, Južne Amerike i Afrike… Što se tiče Evrope, ovaj program je interesantan za studente iz zemalja bivše SFRJ, zemalja istočne Evrope i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Eventualnu bojazan prije dolaska zapravo nisam imala jer sam već bila u SAD-u na treningu u MMF-u sa četrdeset učesnika iz različitih zemalja.

  • Šta biste preporučili svima onima koji će se zainteresirati i probati da uđu u program?

POPOVIĆ: Svima koji zaista žele master program iz ove oblasti i koji ispunjavaju uslove za isti, poručila bih da se prijave (http://cde.williams.edu/) jer nije nemoguće upasti. Svakako, obilje stečenog znanja, predivno iskustvo, novi prijatelji širom svijeta su osnovni “kredit“ dobijen pohađanjem ovog programa.

Sponzori koji su među prvima prepoznali značaj konferencije:

Tussilago d.o.o.

Cafe Restoran Le Coq

Tvornica obuće Bema

ZU Stomatološka ambulanta sa zubotehničkom laboratorijom „dr Đurić“

Zu Stomatološka ambulanta Dub-Dent

Stomatološka ambulanta dr Katarina Bilbija

 TC Zenit

 Butik Belloro

Za sve informacije kontaktirajte organizatora na mobilni ili mail:
Mob: 065 657 444
Mail: vesna@itdmarketing.com

 

Komentar na članak

Prijavljeni ste kao Gradski Magazin. Odjava?

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech